Navzdory svému názvu není Frito pie koláč, ale Fritos (značka kukuřičných lupínků) s chilli. Frito pie se většinou jí rovnou z pytlíku s lupínky, na které se nalije chilli omáčka. Texasané pak ještě přidávají strouhaný čedar a nakrájenou syrovou cibuli.
Stejně jako v případě mnoha jiných kultovních pokrmů se o tom, kdy a kde přesně byl Frito pie vynalezen, vedou velké spory.
Dohady o Frito pie
Jak vysvětluje autor kuchařek a texaský kulinářský expert Robb Walsh na webu Houstonia, obyvatelé Nového Mexika tvrdí, že jej vynalezla v 60. letech 20. století v prodejně Woolworth’s v Santa Fe žena jménem Teresa Hernandez.
Podle Texasanů však pochází již z 30. let 20. století a vymyslela jej Daisy Doolin, matka Charlese Elmera Doolina, který vynalezl Fritos. Doolin na rozdíl od Hernandez zdobila lupínky s chilli sýrem a nakrájenou cibulí.
Podle knihy Fritos Pie: Stories, Recipes, and More, kterou v roce 2011 napsala Kaleta Doolin, Charlesova dcera, jsou oba příběhy o původu mýty. Tvrdí, že její otec ve skutečnosti Fritos nevynalezl. Spíše koupil recept a malou firmu na kukuřičné lupínky od Mexičana Gustava Olguina, který se snažil získat peníze na návrat domů.
Dokumenty potvrzují, že reklamní oddělení společnosti prodávalo „Fritos chili pie“, jak jej korporace nazývala, již v roce 1949, tedy více než deset let předtím, než Hernandez vymyslela svůj vlastní recept.
Přelomový moment
Ať už Frito pie vymyslel kdokoliv, hlavní zlom nastal teprve v roce 1962, kdy společnost Frito-Lay vyřadila papírové sáčky a nahradila je celofánem odolným proti mastnotě, což umožnilo jíst Frito pie přímo ze sáčku. Dalším geniálním tahem bylo umístění receptu na obal chipsů.
Recept na Frito pie
Na recept podle webu Food budete potřebovat 1 hrnek Frito chipsů nebo jiných kukuřičných lupínků, 1 hrnek chilli omáčky, 1⁄4 hrnku nastrouhaného sýru čedar a můžete přidat 2 lžičky nasekané cibule a hořčici.
Chilli ohřejte v hrnci na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Kukuřičné lupínky nechte v celofánovém pytlíku nebo je vložte do mísy, zalijte chilli a posypte sýrem a případně cibulí. Nakonec přidejte hořčici.
Zdroj: Houstonia, Food., Eater, Texas Highways,
Autor: Dominika Jandorová