Frikasé: Jídlo z kvalitních surovin, na němž si pochutnáte

Zdroj: Shutterstock

V originále se pokrm jmenuje fricassée, používá se už ale i počeštěná verze frikasé. Jde o jídlo připravované z kuřecího či krůtího masa v bílé omáčce, které se podává s rýží nebo bramborami a snítkou kopru. A jeho příprava není vůbec složitá.

Ačkoli mnoho lidí si mylně myslí, že jde už podle názvu o francouzský recept, podle serveru Kiddle historie jídla sahá do 16. století do Anglie. Co přesně slovo znamená, je podle webu velmi nejisté.

Kuřecí maso s houbami

Pokrm sice není dietní, pokud si ho ovšem dopřejete jen jednou za čas, vychutnáte si ho o to víc. Jídlo se skládá z kuřecího či krůtího masa, v receptu ale nechybí ani houby a tučná smetana.

Omáčka se pak ideálně konzumuje s rýží, hodí se k ní ale i brambory, a některé recepty dokonce uvádějí těstoviny či opečenou bagetku. Příprava pokrmu je velmi snadná a zvládne ji v kuchyni i začátečník.

Dbejte na kvalitu surovin

Frikasé patří k pokrmům, u kterých je velmi důležité hledět na kvalitu surovin. Pro jednou tak nehledejte smetanu ve slevě a sáhněte také po dražší lahvince vína.

Na přípravu jídla budete potřebovat kuřecí nebo krůtí maso, kvalitní suché víno, červenou cibuli, mrkev, žampiony, bobkový list, přepuštěné máslo, hladkou mouku, tučnou smetanu, sůl, pepř a vodu.

Vodu dejte do hrnce, osolte, opepřete a přidejte bobkový list. Zhruba litr a půl vody povařte s 300 mililitry vína. Kuře naporcujte na menší kusy, nakrájejte cibuli, mrkev a houby a vše společně osmahněte zprudka na pánvi na přepuštěném másle.

Pak vše hoďte do vody a nechte vařit zhruba 45 minut na mírném plameni. Z másla a mouky vytvořte jíšku, kterou omáčku zahustíte. Na závěr pak vše zjemněte smetanou. Jídlo podávejte s přílohou podle chuti a snítkou kopru.

Zdroj: Delish, Recipe Tin Eats, Kiddle

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz