Francouzský pomerančový dort: Přípravu osvěžujícího dezertu pro horké letní dny zvládne každý

Zdroj: Shutterstock

Tento jednoduchý recept na pomerančový dort je sladkou obměnou klasického citrusového koláče, který se prodává v cukrárnách po celém světě. Pomerančová šťáva a kůra dodá dortu osvěžující chuť, a proto se skvěle hodí na léto.

Ve Francii se pomerančový dort podává s krémem Chantilly, což je místní obdoba ochucené šlehačky. Příprava je velmi jednoduchá. Do vyšlehané šlehačky z 250 ml smetany přidáte 1 lžičku moučkového cukru a 1 vanilkový lusk, případně 1/2 lžičky vanilkového extraktu.

V receptu na francouzský pomerančový dort se používá crème fraiche, což je v podstatě zakysaná smetana s vysokým obsahem tuku. Pokud se vám ji nepodaří koupit, nebo dáváte přednost domácím výrobkům, můžete si ji snadno připravit i doma. Ve sklenici smíchejte 500 ml 33% smetany ke šlehání a 2 lžíce plnotučného kysaného podmáslí.

Sklenici zakryjte potravinářskou fólií nebo pečicím papírem a nechte ji při pokojové teplotě stát 12 až 24 hodin. Smetana by měla zhoustnout na konzistenci majonézy, pokud se tak nestane, zkuste sklenici přemístit do teplejšího prostředí. Hustou smetanu promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a dejte alespoň na den do ledničky. V ledničce vydrží crème fraiche až 10 dní.

Ingredience na francouzský pomerančový dort

Na samotné těsto pomerančového dortu si podle receptu na webu The Spruce Eats připravte 1 a 1/4 hrnku hladké mouky, 2 lžíce krystalového cukru, 1/2 lžičky soli, 100 g másla a 3 lžíce studené vody. Na pomerančovou náplň je zapotřebí 115 g másla, 1/4 hrnku crème fraiche, 2 vejce, 3 žloutky, 2/3 hrnku krystalového cukru, 2/3 hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a 4 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry.

Příprava korpusu

V malé misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Do mouky zapracujte máslo, dokud konzistence nebude připomínat hrubý písek s několika stále viditelnými kousky másla. Směs pokropte studenou vodou a několikrát jemně promíchejte, dokud nevytvoříte kompaktní kouli. Těsto zabalte do potravinářské fólie a před další prací s ním nechte několik hodin v chladu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na kruh o průměru o něco větší než má vaše koláčová forma. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, případně použijte pečicí papír. Těstem vyložte dno a okraje formy, přebytečné těsto odkrojte. Na těsto položte pečicí papír a na něj sušené fazole nebo rýži jako závaží. Pečte 15 minut. Odstraňte fazole (rýži) a pečte korpus dalších 5 minut. Poté těsto nechte vychladnout.

Tvorba pomerančové náplně

Máslo a crème fraiche dejte do vodní lázně, dokud se máslo nerozpustí a směs se důkladně nespojí (směs by měla být teplá, ne vařící), a dejte ji stranou. V další míse ve vodní lázni vyšlehejte vejce, žloutky a cukr. Do směsi vmíchejte pomerančovou šťávu a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne, 3 až 4 minuty. Do vajec přidejte pomerančovou kůru a směs másla a crème fraiche a za stálého míchání vařte, dokud se nespojí a nezahřejí, asi 3 minuty.

Předehřejte troubu na 150 °C. Nalijte pomerančovou náplň do připraveného těsta a pečte ji 15 až 20 minut, dokud korpus nezíská zlatohnědou barvu a náplň neztuhne. Po upečení nechte dort ve formě po dobu 15 minut vychladnout. Podle potřeby ozdobte pomerančovou kůrou, plátky citrusů, crème fraiche nebo šlehačkou Chantilly.

Zdroj: iPrima, Top Recepty, The Spruce Eats

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz