Francouzská kuchyně: seznamte se s její historií i největšími specialitami

boeuf bourguignon
hovězí po Burgundsku

Francouzskou kuchyni znají lidé takřka po celém světě. Jak by také ne – je kvalitní, velmi rozmanitá a zároveň poměrně zdravá. Tradice místní gastronomie navíc sahá daleko do minulosti.

Stručná historie francouzské kuchyně

Současná francouzská kuchyně se vyvíjela po mnoho set let, přičemž se začala pomalu utvářet ve středověku. Francie byla odedávna velkou zemí, takže zde existovalo mnoho rozmanitostí a stylů. Národní kuchyně se sice vyvíjela zejména v Paříži, nicméně také mnohé regionální pokrmy se rozšířily po celém území této západoevropské země. Jídla mířila také do zámořských kolonií a postupně se stala oblíbenými na mnoha místech světa. Ba co víc, od roku 2010 je francouzská kuchyně zařazena na Seznam světového nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Tradiční pokrmy francouzské kuchyně

Mezi tradiční francouzská jídla patří slané i sladké pečivo. Celosvětově rozšířená je bageta a známý je i croissant ve tvaru půlměsíce či quiche, tedy koláč tvořený těstem a slanou náplní. Ve Francii jsou dlouhodobě oblíbené rovněž sýry, z nichž mnohé dnes patří ke gurmánským „klasikám“. Jedná se např. o camembert a brie (plísňové sýry z kravského mléka), stejně jako o roquefort (plísňový ovčí sýr). Celkově se pak v této zemi vyrábí zhruba 350 až 400 druhů sýrů.

Francouzská gastronomie dala světu rovněž hovězí po Burgundsku (boeuf bourguignon), žabí stehýnka (cuisses de grenouille) anebo ratatouille, tzn. směs vařené zeleniny s provensálským kořením. Typickou surovinou jsou rovněž lanýže neboli truffle.  Francouzi si po jídle rádi dají také nějaký ten moučník. Vůbec nejznámějším produktem místní kuchyně je přitom Crème brûlée, tedy pudink pokrytý karamelem, jenž je podáván v kulaté nádobě.

Typickým produktem francouzské kuchyně není pouze maso, plody moře, sýry, zelenina, pečivo či bylinky, ale také nápoje. Francouzi jsou milovníky vína. Mezi světoznámé druhy patří Merlot, Sauvignon, Chardonnay, ale také šampaňské (Champagne). Oblíbenými alkoholickými nápoji jsou rovněž koňak (vinná brandy z bílého vína), pastis (anýzový likér a aperitiv), Calvados (jablečná brandy) či kvašený jablečný nápoj cidre. Z nealkoholických nápojů pak jmenujme alespoň minerální vodu Evian.

Francouzská gastronomie a zdraví

Francouzská kuchyně je velmi rozmanitá a chutná. Zároveň je ale také poměrně zdravá, přestože by šlo mnohé pokrmy označit za problematické. Bohatá je ale na ryby a plody moře, houby, bylinky a pestré druhy koření, což jsou všechno zdravé ingredience. Místní kuchaři se navíc často snaží vařit z kvalitních a čerstvých surovin, takže lze francouzskou gastronomii skutečně zařadit mezi zdravější.

Zajímavosti o francouzské kuchyni

  • Francie bývá považována za kolébku tzv. vysoké kuchyně (haute cuisine). Jde o kvalitní gastronomii typickou pro luxusní restaurace, čemuž ovšem odpovídají i vysoké ceny jídel.
  • Z Francie pochází i průvodce Michelin, který hodnotí ubytování a restaurace. První edici přitom André Michelin vydal už v roce 1888.
  • Francouzská gastronomie se člení na mnoho regionálních kuchyní. Zřejmě nejznámější je provensálská kuchyně, která je typická pro jihovýchod země.
  • Francie dala světu nejen oblíbený druh gastronomie, ale podepsala se i na vývoji samotného stravování. Moderní restaurace mají např. původ právě v místní kultuře.
  • Francouzi si rádi pochutnají na lahodných a rozmanitých pokrmech. Hlavní jídlo dne (oběd) se proto skládá ze tří chodů, kterými jsou předkrm, hlavní chod a dezert.
Přidat na Seznam.cz