Francouzi jsou sice proslulí především vínem a sýry, nicméně vynikající dělají také pomazánky. Třeba ta cibulová je skvělá na bagetky a určitě vám bude chutnat také k tradičnímu českému krajíci chleba.
Možná vám cibulová pomazánka nejde se zemí, která je považována za místo lásky a romantiky, až tak dohromady. Kdo bych chtěl na rande svou drahou polovičku uzemnit svým cibulovým dechem?
Na druhou stranu, pánové, pokud vám tuhle pomazánku udělá vaše žena doma k večeři, splníte jí potom každé přání. Koneckonců se říká, že láska prochází žaludkem.
Krémová pomazánka
Na přípravu této krémové cibulové pomazánky budete potřebovat 3 lžíce nesoleného másla, 3 žluté cibule, špetku soli, lžičku cukru, čtvrt šálku zakysané smetany, 100 gramů smetanového měkkého sýru a koření podle chuti.
Francouzi používají nejčastěji sušený česnek, mletý černý pepř, worcesterovou omáčku a sušenou petržel. Bylinky ale můžete samozřejmě použít čerstvé. A to jak petržel, tak třeba i lístky bazalky.
2 hodiny před servírováním
V pánvi si nechte rozpustit máslo, přidejte na něj cibuli a posypte ji solí a cukrem. Potom dělejte cibuli pozvolna dohněda, dokud nebude nádherně zkaramelizovaná.
V misce mezitím smíchejte smetanu, sýr, worcesterovou omáčku, vámi vybrané koření a bylinky. Pak do směsi přidejte cibulku a vše zamíchejte. Pomazánku dejte do ledničky odpočinout.
Pokrm je dobré dělat minimálně dvě hodiny předtím, než ho máte v plánu servírovat. Jedině tak budou mít chutě šanci se propojit a vy si vychutnáte ten pravý francouzský zážitek.
Zdroj: Gimme some Oven, Will Cook for Smiles, Downshiftology, Life Made Simple
Autor: Šárka Cvrkalová