Cibulačka je jedním z nejtypičtějších francouzských jídel, které je velmi oblíbené i u nás. Polévka, která zahřeje v žaludku, je zdravá a zároveň velmi sytá, takže vydá i za hlavní jídlo, je na přípravu poměrně snadná. Nesmí se to ale uspěchat.
Původně byla cibulačka považována za jídlo pro chudé. Dnes jde o pokrm, který je velmi oblíbený v mnoha zemích světa. Při jeho přípravě se ale často chybuje. Pokud si doma chcete připravit kvalitní silnou cibulačku, řiďte se následujícím receptem.
Kvalitní suroviny jako základ
Na cibulačku si připravte 6 velkých žlutých cibulí, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, lžičku cukru, sůl, 2 stroužky česneku, 8 šálků dlouho taženého hovězího vývaru, půl šálku suchého bílého vína, 2 bobkové listy, čerstvý tymián, mletý pepř, půl šálku strouhaného sýru gruyère a toustový chléb.
Je důležité, aby byl vývar velmi silný a sýr skutečně kvalitní. Mnoho lidí ho v pokrmu nahradí strouhaným eidamem, tím se ale připraví o velkou část chuti. Ani u vína byste neměli sáhnout právě po tom nejlevnějším.
Dejte tomu čas
Cibulačka je jednoduchá, potřebuje ale čas. Začněte tím, že cibuli nakrájíte na půlměsíčky a budete ji pozvolna restovat na másle. Zabere to i 20 minut. Následně přidejte česnek a cukr a pokračujte asi 10 minut v restování.
Do hrnce potom přilijte vývar a nechte vše vařit asi půl hodiny. Mezitím v troubě opečte tousty namazané máslem. Posypte je sýrem a nechte dopéct asi 2 minuty. Potom naservírujte polévku na talíř a tousty na ni položte. Vše můžete posypat čerstovu petrželkou.
Zdroj: Cork Dining, World in Paris, French Onion Soup, Culture Trip, Taste of France, Vice
Autor: Šárka Cvrkalová