Bageta a Francie jsou spolu neodmyslitelně spojeny. A přestože je bageta v posledních letech na ústupu kvůli rozmachu kváskového pečiva, nyní její pozice pravděpodobně posílí. UNESCO ji totiž zařadilo na seznam „nehmotného kulturního dědictví“.
Pizza, káva a nyní i bageta
Organizace UNESCO ve středu 30. listopadu oznámila, že „řemeslné know-how a kultura bagety“ jsou nyní oficiálně zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví a že francouzská bageta je nedílnou součástí lidské kultury.
UNESCO definuje nehmotné kulturní dědictví jako „tradice nebo živé projevy zděděné po našich předcích a předávané našim potomkům“.
Bageta se připojila k dalším potravinám a kulinářským kulturám na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, jako je výroba neapolské pizzy, kimči, belgická pivní kultura, středomořská strava a arabská káva. V roce 2022 byla na seznam zařazena třeba také tradiční výroba čaje v Číně.
Bageta jako způsob života
Francii trvalo šest let, než shromáždila veškerou potřebnou dokumentaci pro podání žádosti o zápis do seznamu UNESCO. Generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulay pro CNN uvedla, že chráněný status je poctou tradici a řemeslné zručnosti. Navíc také zajišťuje, že způsob pečení bude předáván i dalším generacím.
„Je to tak trochu způsob života,“ řekla Azoulay. „Vždycky je poblíž nějaká boulangerie, můžete si jít koupit čerstvý a cenově dostupný chléb a potkáváte se s lidmi, setkáváte se s pekaři, je to velmi důležitý prvek sociální soudržnosti.“
Historie francouzské bagety
Kdy se poprvé bageta objevila, není jisté. Někdo věří, že chléb ve tvaru bagety nařídil vyrábět Napoleon, protože se vojákům lépe přenášela. Jiní spojují její vznik s pařížskými dělníky, kterým bageta vyhovovala z toho důvodu, že se dala i bez nože snadno dělit.
Bageta, v té podobě, jak ji známe dnes, dostala oficiální název až v roce 1920. Současně s pojmenováním byla zavedena pravidla pro její délku (80 cm) a váhu (250 g), píše BBC.
Recept na francouzskou bagetu
Recept na pravou francouzskou bagetu má přesně stanovené ingredience a jejich množství, což znamená, že budete podle webu Taste of Artisan potřebovat 500 g hladké mouky, 360 g vody (asi 1 a 1/2 šálku + 1 polévková lžíce), 10 g soli (asi 2 lžičky), 3 g instantního droždí (asi 1 lžička), 25 g medu (asi 1 polévková lžíce).
Do vlažné vody dejte asi na pět minut droždí, aby vzešel kvásek. Ve velké míse smíchejte mouku se solí a medem, doprostřed směsi udělejte důlek a do něj přidejte kvásek. Vše zpracujte do měkkého, mírně lepkavého těsta. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na noc, přibližně na 12 až 14 hodin.
Těsto si rozdělte na poloviny a ty vytvarujte do tvaru bagety, položte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut odpočívat. Na horní straně bagety udělejte nožem několik šikmých zářezů a těsto jemně pokropte vodou. Bagety pečte asi 20 až 25 minut na 180 °C.
Zdroj: CNN, BBC, Kitchen Story, Taste of Artisan
Autor: Dominika Jandorová