Sýrové fondue jste už určitě někdy ochutnali, ale znáte fondue chinoise? Fondue chinoise má se známějším sýrovým fondue podobný způsob podávání, ingredience se však zcela liší.
Fondue chinoise se ve Švýcarsku podává zejména během vánočních a novoročních oslav. Tento „horký hrnec“ inspirovaný asijskou kuchyní obsahuje vývar, do kterého se namáčí kousky masa.
Historie fondue chinoise je na rozdíl od toho sýrového zahalena tajemstvím. Traduje se, že v 50. letech 20. století navštívil Čínu Švýcar, který se vrátil domů a chtěl zopakovat svá „exotická“ dobrodružství, což ho nakonec vedlo k vylepšení sýrového fondue výměnou mléčných výrobků a chleba za vývar a maso. Vypráví se také, že fondue chinoise vzniklo proto, že matky v 70. letech 20. století chtěly připravit zdravější verzi klasického sýrového fondue bohatého na cholesterol, píše se na BBC.
Ingredience na fondue chinoise
Recept na fondue chinoise a několik druhů dipů najdeme třeba na webu Betty Bossi. Potřebovat budete 150 až 200 g masa nakrájeného na plátky na osobu (např. hovězí kýta, telecí, vepřová panenka, kuřecí prsa), 200 g zeleniny (např. cibule, mrkev, pórek, celer), 1,5 litru vody, 2 snítky tymiánu, 2 snítky petrželky, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1 lžičku soli, 1 čerstvý žloutek, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku citronové šťávy, 1 dl řepkového nebo olivového oleje, 0,5 lžičky soli, trochu pepře, 100 g nízkotučného tvarohu, nebo jogurtu.
Na česnekový dip si připravte 1,5 dl lehké majonézy, 1 lžíci krémového balzamikového octu, 1 stroužek česneku, sůl, pepř. Na koktejlový dip budete potřebovat 1,5 dl lehké majonézy, 1 lžíci kečupu, 0,5 lžíce koňaku, 0,25 lžičky citronové šťávy, trochu kajenského pepře, sůl. Na kari dip je potřeba 1 banán, 0,5 jablka, 1,5 dl lehké majonézy, 0,5 lžíce strouhaného kokosu, 0,5 lžíce kari, 2 snítky petrželky, tymiánu nebo koriandru, sůl, pepř.
Příprava fondue chinoise
Maso rozdělte na talíře, přikryjte a uložte do chladničky. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na plátky. Vodu se zeleninou, tymiánem, petrželkou, bobkovým listem a hřebíčkem přiveďte k varu, osolte a vařte přibližně 1 hodinu. Vývar přelijte přes síto a vlijte zpět do hrnce.
Na lehčí majonézu (vzniknou asi 3 dl) v misce metličkou dobře rozmíchejte žloutek, hořčici a citronovou šťávu. Nejdříve po kapkách a pak postupně za stálého šlehání přilévejte olej. Gumovou stěrkou vmíchejte tvaroh a použijte jako základ pro ostatní omáčky. Toto množství vystačí na 2 omáčky.
Na česnekový dip smíchejte majonézu a krémový balzamikový ocet, rozdrťte česnek, dochuťte. Na koktejlový dip smíchejte majonézu, kečup, koňak a citronovou šťávu a dochuťte. Na kari dip jemně rozmačkejte banán, jablko jemně nastrouhejte, obojí smíchejte s majonézou, strouhaným kokosem a kari a dochuťte podle vlastních preferencí.
Vývar opět přiveďte k varu a přelijte do hrnce na fondue. Petrželku nasekejte nadrobno a podávejte s masem a dipy.
Zdroj: Betty Bossi, BBC
Autor: Dominika Jandorová