Fondue patří mezi pokrmy, které jsou známy po celém světě. Tento je ovšem zvláštní přípravou, protože se servíruje specifickým způsobem.
Původ fondue
Fondue je druh jídla, jehož původ není úplně jistý. Za „svůj“ jej totiž prohlašují obyvatelé Savojska, stejně jako Švýcaři. Ve Švýcarsku je dokonce považováno za národní jídlo. Ačkoli jeho původ zůstane už asi navěky tajemstvím (mohlo také vzniknout nezávisle v obou oblastech), faktem zůstává, že se připravuje stovky let a v průběhu času se rozšířilo do dalších částí světa.
Co je vlastně fondue?
Pro tento pokrm je typické, že se nepodává hotový. Jednotlivé ingredience se připraví na stůl syrové a každý si je připravuje a dochucuje sám, což se může zdát jako pracnější a nepříliš praktické, na druhou stranu máte jistotu, že si jídlo připravíte přesně dle svých chuťových preferencí. Při společných jídlech totiž může být pro někoho daný pokrm příliš slaný či pálivý a pro dalšího nikoli.
Jednotlivé varianty
Původně se jednalo o pokrm ze sýra, který se tavil nad ohněm. I v současné době je tento mléčný výrobek základní ingrediencí, a to především ve Francii a Švýcarsku. Na druhou stranu existují i další druhy. Udělat si můžete variantu z masa nebo ryb a připravit si lze i čokoládové fondue. Podobná jídla se navíc připravují také na Dálném východě, kde se používá i zelenina, houby či tofu.
Fondue z hlediska zdraví
Jak je patrné z předešlých řádků, fondue je označení pro více pokrmů, které spojuje spíše jen netradiční servírování. Jednotlivé produkty se tedy od sebe mohou dosti lišit. Obecně tedy můžeme konstatovat, že z hlediska zdraví záleží na kvalitě surovin. Pořídit si totiž lze kvalitní sýry, maso nebo čokoládu, ale také dosti nekvalitní, a tím pádem nepříliš zdravé varianty.
Zajímavosti o fondue
- Francouzské slovo fondue znamená „tavený“. Vyslovuje se přitom jako „fondü“.
- Za vynálezem tohoto pokrmu stojí pravděpodobně pastýři, kteří žili odloučeně v horách.
- Aktuálně si lze pořídit hotové směsi na přípravu a zakoupit si je možné i speciální sadu, kterou použijete k tepelné úpravě surovin.
- Při přípravě je možné použít mnoho druhů sýra. Mezi nejpoužívanější patří ementál, comté, gruyère, appenzeller nebo beaufort.
- Existuje i nesýrová varianta, jež sice chutí připomíná sýrové, nicméně je vyráběno z čistě rostlinného veganského sýra. Pořídit si jej můžete ve sklenici.