Foie gras je francouzská delikatesa z kachních nebo husích jater. Pokrm je považován za skutečnou lahůdku, mnoho lidí ho ale vnímá jako velmi kontroverzní. Drůbež se totiž speciálně vykrmuje, aby měla extrémně tučná játra.
Tučných jater se docílí tak, že se husy a kachny vykrmují násilím. Ve výsledku pak mají až desetkrát větší játra než běžná drůbež, popisuje Britannica.
Týrání zvířat
Francouzi si svou delikatesu chrání zákonem jako gastronomické dědictví země. A to i přesto, že se ve světě objevuje stále více negativních názorů na zacházení se zvířaty.
Ochránci přírody mají za to, že násilné vykrmování hus a kachen je týráním zvířat. Někteří kuchaři dokonce odmítají pokrm připravovat. Stále je ale většina těch, kteří s celou situací žádný problém nemají, a jídlo se tak těší velké oblibě.
Podle webu Animal Equality se mnoho odborníků shoduje na tom, že pokud jsou zvířata vykrmována v době před migračním obdobím, o týrání se nejedná. V tu chvíli totiž mají kachny a husy zvýšenou potřebu jídla.
V mnoha zemích zakázaná pochoutka
Ve Francii jde o lahůdku. A v mnoha dalších zemích je jídlo velmi oblíbené. Z jater se dělá paštika, dají se ale připravit také obalovaná nebo smažená jen tak.
V mnoha zemích je ale chování ke zvířatům považováno za neetické a pokrm je v nich proto zakázán. Jídlo si tak nevychutnáte v Polsku, ve Finsku, dokonce ani ve Spojených státech, uvádí Apetit.
Zdroj: Apetit, Britannica, RSPCA Assured, Animal Equality, The Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová