Florentinské sušenky u nás nejsou příliš rozšířené, což je velká škoda. Lahodné cukroví totiž v sobě kombinuje všechny chutě, které máme spojené s Vánocemi. Mandle, čokoláda, pomeranč, vanilka – už se vám sbíhají sliny?
Florentinské sušenky, jak jejich název napovídá, pocházejí z Itálie. Italové je milují ke své odpolední kávě, což je logické – sladkost čokolády a šušeného ovoce dokonale doplňuje její hořkou chuť.
Dle blogerky Culinary Ginger vznikly florentinské sušenky už v období renesance, takže jsou opravdu prověřené časem. I proto najdete bezpočet receptů, jelikož si je lidé v průběhu let upravili dle chutí, preferencí i dostupnosti některých ingrediencí.
Florentinské sušenky z dostupných ingrediencí
My vám nabídneme jeden z těch nejjednodušších receptů se surovinami, které jsou běžně k dostání v českých supermarketech.
Na florentinské sušenky si připravte šálek oloupaných mandlí, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sušeného ovoce (to můžete vynechat, pokud jej nemáte rádi, výborně ale funguje pomerančová kůra, rozinky nebo brusinky), 3/4 šálku cukru krystal, 2 lžíce smetany na vaření (nejlépe té 33%), 2 lžíce medu, 5 lžic másla, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a čokoládu dle chuti (nejběžnější je čokoláda hořká, existují však i varianty s bílou čokoládou).
Troubu si předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mandle v mixéru nasekejte nadrobno a smíchejte v míse s hladkou moukou a sušeným ovocem.
V malém kastrůlku si zahřejte máslo, smetanu a med a vařte na středním stupni, dokud se vše dobře nepromíchá a med nerozpustí. Pak odstavte z plotny a smíchejte s vanilkovým extraktem, moukou, mandlemi a ovocem. Nechte vychladnout.
Až nebude směs horká, tvarujte z ní pomocí dlaně či lžíce kuličky a dejte je na plech do trouby. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, v troubě se vám „rozplácnou“ do tvaru sušenek a hrozí, že se přilepí vedle sebe. Pokud se tak stane, jednoduše je oddělte nožem. Pečte 10 až 12 minut dozlatova.
Pak nechte sušenky vychladnout na studeném plechu či talíři, bude to trvat jen pár minut. Hotové sušenky rychle tvrdnou, budete je pak moci ozdobit rozpuštěnou horkou čokoládou. To uděláte tak, že si ji naberete lžičkou a budete na sušenky kreslit čáry.
Ideální jako jedlý dárek
Sušenky můžete skladovat až dva týdny na chladném místě, úplně nejlépe v lednici. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici i měsíc.
Stejně jako domácí čokoláda budou i florentinské sušenky krásným jedlým dárkem, když je zabalíte do pěkné krabičky nebo průhledného celofánového pytlíku s ozdobnou mašlí.
V tomto případě se řiďte chutěmi obdarovaného strávníka a přidejte mu do sušenek jeho oblíbené suroviny. Někdo přidává dokonce i kukuřičné lupínky, protože pak sušenky příjemně křupnou.
Zdroj: Culinary Ginger, Sugar Salt Magic, Kitchen Mason
Autor: Alice Konopásková