Fíky jsou ovoce, které je na jednu stranu exotické, na druhou stranu je u nás běžně dostupné. Ačkoli některým lidem chuťově nesedí, jde o zdravou potravinu.
Původ fíkovníku
Fíkovník je rod rostlin, který zahrnuje keře, stromy či liány. Celkem sem patří přes 1 000 druhů, které se vyskytují v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Nejvíce jich ale roste v Jihovýchodní Asii. Naopak pouze jediný druh lze spatřit ve volné přírodě na evropském kontinentu, a to fíkovník smokvoň, ze kterého pochází známé ovoce, kterému se říká fíky.
Kde fíky ochutnat?
Ačkoli je fík považován za plod, ve skutečnosti se jedná o tzv. sykonium, tedy zdužnatělé květenství s drobnými květy (posléze plody) uvnitř. V každém případě je toto ovoce běžně dostupné i v českých obchodech, i když v Evropě rostou fíkovníky jen ve Středomoří. Fíky si přitom můžete pořídit jak čerstvé, tak sušené, přičemž mnoha lidem chutná především první varianta.
Fíky v kuchyni
Čerstvé fíky je samozřejmě možné konzumovat samotné, lze je použít do ovocných salátů a koláčů, můžete si z nich připravit džem nebo marmeládu, případně džus či sirup. Možná vás navíc překvapí, že se skvělé hodí i k masu (můžete si např. připravit vepřovou panenku s fíkovou omáčkou). Sušené ovoce můžete použít k přípravě sladkých pokrmů, případně je použít do smoothie.
Fíky z hlediska zdraví
Fíky jsou zdravé ovoce, které obsahuje mnoho účinných látek. Díky tomu mají kladný vliv na trávení, když např. patří mezi účinná rostlinná projímadla. Navíc jsou doporučovány při redukčních dietách, protože obsahují hodně vlákniny a zasytí. Pomáhají také udržovat hladinu krevního cukru a pozitivně působí na kardiovaskulární soustavu. Vzhledem k vysokému obsahu vápníku mají kladný vliv i na kosti.
Zajímavosti o fíkovníku a fících
- Fíkovník patří mezi staré kulturní rostliny, neboť se pěstoval již před 5 000 lety.
- Dnes se každoročně vypěstuje přes 1 milion tun fíků. Mezi největší pěstitele přitom patří středomořské státy, konkrétně Turecko, Egypt nebo Maroko.
- Pokud si říkáte, zda má něco společného fíkus a fíkovník, pak mají. Označení „fíkus“ je totiž používáno pro některé druhy fíkovníku.
- Z listů a kůry stromu se někdy vyrábějí účinné masti a obklady. Nejvíce je však využíváno právě zdužnatělé květenství.
- Sušené fíky mohou obsahovat až 70 % přírodního cukru. Proto se jedná o výbornou potravinu pro fyzicky aktivní jedince při sportovním výkonu. V tom se podobají datlím.