Fíky se dnes pěstují především ve středomořských zemích. Velmi dobře se ale dají sehnat v obchodech i u nás. Toto ovoce plné vitamínů běžně nabízí snad všechny supermarkety. Víte ale, že ho nemusíte jíst jen syrové? Připravte si doma lahodný sladký fíkový salám.
Fíky se dají koupit čerstvé, sušené, existují ale také fíkové džemy nebo další potraviny s příchutí tohoto ovoce. Jsou sladké a připravit z nich můžete mnoho pochutin.
Zdravotní benefity fíků
Fíky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a pocit sytosti. Najdeme v nich ale i velké množství draslíku. Ten je důležitý pro zdraví srdce.
Ovoce je plné antioxidantů, obsahuje i hořčík, který pomáhá udržovat ve formě klouby, kosti a svaly. Dále je v nich velké množství železa a vitamíny především skupiny B.
Fíkový salám
Fíkový salám je sladký pokrm, který se dá podávat ke kávě, nebo jednoduše jako sladká laskomina po dobrém obědě. Jeho příprava je snadná, a ačkoli jde o kalorickou sladkost, stále tělu přináší spoustu benefitů.
Na přípravu budete potřebovat 300 gramů sušených fíků, 150 gramů vlašských ořechů, 100 gramů másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 50 gramů moučkového cukru a kokos na obalení.
Fíky a ořechy najemno nasekejte nebo rozmixujte. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Smíchejte všechny ingredience kromě kokosu do hutné hmoty. Z hmoty vytvarujte váleček a ten obalte v kokosu. Zabalte salám do potravinářské fólie a nechte ho v lednici ztuhnout alespoň 4 hodiny.
Zdroj: NIH, Healthline, WebMD, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová