Ročně se jich prodá několik desítek milionů. Kulatá sušenka Fidorka se začala vyrábět už v 19. století. I když nám to dnes zní možná neuvěřitelně, tahle pochoutka se opravdu konzumuje už tak dlouho a skrývá možná více tajemství, než byste tušili.
„Když musíš, tak musíš!“ Tak zní slogan, kterým v roce 2001 společnost oplatku propagovala. Tehdy se na ni také za jednu z reklam snesla velká vlna kritiky, informoval kdysi server iDNES. Ani to ale Fidorku nezastavilo a dál se prodává dodnes.
Jméno dostala po opavském podnikateli
Proč se vlastně sušenka jmenuje právě Fidorka? Svůj název získala po opavském podnikateli jménem Theodor Fiedor. Ten totiž ve městě založil moderní pekařství, kde se právě Fidorka dočkala hlavní role.
Po jeho smrti v roce 1887 převzala jeho firmu manželka, po ní jejich synové, píše Echo24. Fidorka ale neměla od počátku podobu takovou, jakou má dnes.
Původně šlo o jednoduchou oplatku v mléčné čokoládě s náplní z lískových jader, popsal server 100+1.
Na několik vrstev křupavé kulaté sušenky si museli lidé ještě dlouhé roky počkat. Fidorka se ale rok od roku vyvíjela a dnes má několik příchutí, které od sebe odlišujeme barevnými obaly.
Podle webu Stream je dnes nejoblíbenější ta zelená s příchutí lískových oříšků. Loni server Vitalia upozornil na novou příchuť v růžové barvě, a to kávovou.
Největší Fidorka
V roce 2018 byla otevřena nová továrna společnosti Mondelēz International. Ta ku příležitosti zahájení svého provozu vytvořila největší Fidorku na světě, která se následně zapsala i do České knihy rekordů.
Fidorka vážila 20 kilogramů a v průměru měla 57 centimetrů. „Nejsložitější částí výrobního procesu obří Fdorky bylo vytvořit takovou formu, která umožní, že odlitek bude mít stejně embosovaný nápis jako originální oplatka,“ komentovala tehdy situaci Jana Vaverková, která se na výrobě oplatky podílela.
Zdroj: Vitalia, Top recepty, 100+1, Echo24, Opavský deník, iDNES, Stream
Autor: Šárka Cvrkalová