Fenykl znají zejména maminky malých dětí, kterým se právě tato rostlina doporučuje na dětskou koliku. Ale fenykl má také řadu zdravotních výhod, které již tak známé nejsou. A právě na ně se dnes zaměříme.
Foeniculum vulgare, obecně známý jako fenykl, je léčivá rostlina používaná u nás zejména v kulinářství.
Středověká bylina
Ve skutečnosti se hlíza fenyklu v kulinářství začala používat až mnohem později než semena. Byly to právě léčivé účinky, které z fenyklu udělaly oblíbenou rostlinu již ve středověku.
Fenykl působí protizánětlivě a má antibakteriální účinky. Navíc jeho semena obsahují mnoho důležitých živin a jsou významným zdrojem vitaminu C.
Jak uvádí server Healthline, cibule i semena obsahují minerál mangan, který je důležitý pro aktivaci enzymů, metabolismus, ochranu buněk, vývoj kostí, regulaci krevního cukru a hojení ran.
I srdci konzumace této léčivé rostliny velmi prospívá. Hořčík, draslík a vápník, které fenykl obsahuje, jsou známé pro svůj pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Snižuje apetit a pomáhá kojencům
Na základě studie na 9 zdravých ženách se také zjistilo, že vypití 250 ml čaje připraveného z fenyklových semínek snižovalo chuť k jídlu, a ženy tak za den zkonzumovaly méně kalorií.
A ještě je potřeba znovu zmínit vliv fenyklu na novorozenecké koliky, které potrápí mnohá miminka a jejich maminky. Pokud kojící maminka pije fenyklový čaj, nejenže do mateřského mléka putuje velké množství kvalitních živin, ale navíc fenykl sníží nadýmání.
Navíc výborně chutná
Kromě léčivých benefitů nabízí fenykl ještě svou druhou stránku – výborně chutná. Je velmi často využíván ve středomořské kuchyni.
Jak radí šéfkuchař Jan Punčochář, fenykl lze využít buď tepelně upravený, nebo zastudena. Pokud upřednostňujete tepelnou úpravu, pak na alobal vyskládejte asi 300 g hrubozrnné soli a bylinky dle vaší chuti. Položte na ně fenykl, zalijte olivovým olejem, alobal zabalte a pečte 30–40 minut na 170 stupňů.
Pokud máte raději saláty, nakrájejte fenykl na plátky a namočte na 15 minut do studené vody s ledem. Podle šéfkuchaře tak fenykl změkne. Poté jej již přidejte do svého oblíbeného salátu.
Semínka fenyklu pak skvěle slouží jako dresink. Stačí semínka rozdrtit, přidat citronovou kůru a olivový olej.
Zdroje: Healthline, National Library of Medicine, NZIP, Lidovky
Autor: Soňa Jiroutová