Čerstvé klíčky mnoha luštěnin nachází uplatnění jako mimořádně prospěšný zdroj vitamínů a minerálních látek a mají i další pozitivní vlastnosti.
Fazolové klíčky mungo a proč si je dopřát
Fazolové klíčky představují také vzácný zdroj bílkovin a energie ihned připravené k použití. Jejich pravidelná konzumace působí příznivě na játra, protože látky v nich obsažené podporují eliminaci škodlivin, které způsobují i vážná onemocnění, jako je žloutenka.
Mezi další přednosti fazolových klíčků patří jejich schopnost posílit a tonizovat stěny žaludku, pomáhají při rozpouštění kamenů a zlepšení dýchací aktivity. Jsou také velkým pomocníkem při dietách, obsahují pouze 67 kalorií ve 100 gramech.
Křehké fazolové klíčky mungo mají zajímavý obsah enzymů, esenciálních aminokyselin, vitamínu C a řady vitamínu B. Ze stopových prvků je to zejména fosfor, zinek, železo a hořčík. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu a lecitin. Lecitin je vzácná látka, která hlídá hladinu cholesterolu a v souvislosti s tím tedy ovlivňuje dobrý stav kardiovaskulárního systému.
Klíčky fazolí mungo
Fazole Mungo jsou známé po celém světě, je to proto, že jsou jemné a chutné a také ideální pro klíčení fazolí. Jejich původ je pravděpodobně indický a během staletí se rozšířily masivně v celé Asii a nejoblíbenější pochoutkou se staly v Číně. Jejich obliba tam trvá už stovky let. Je to také díky tomu, že jsou levným zdrojem důležitých látek, které tělo potřebuje.
Po objevení Ameriky pěstování fazolí mungo na čas ustoupilo červeným fazolím nazývaným borlotto, které byly pro pěstování v zemědělství ve velkém atraktivnější. Za čas se ale obliba mungo fazolí vrátila, a to částečně také proto, že klíčení mungo fazolí se stalo velkým hitem v makrobiotické stravě.
Dnes je pěstování této odrůdy fazolí rozšířené v Číně, na Dálném východě, v některých oblastech Latinské Ameriky a Afriky. Jakmile jsou fazole mungo zralé, sklízejí se, suší a skladují.
Křehké klíčky jsou výborné hlavně v zimních měsících, protože jde o čerstvou zeleninu, kterou si může každý vyrobit doma jednoduchým způsobem. Přidávají se do zeleninových salátů, jsou také vítanou přílohou k masu a mohou ozvláštnit i celou řadu pomazánek. pro vegetariány a vegany představují významnou složku jídelníčku. Nejlepší jsou v syrovém stavu, kdy mají nejvíce vitamínů, alternativně se připravují v páře.
Autor: redakce