Fasolada je jedno z nejoblíbenějších zimních jídel v Řecku. Je to hustá a krémová polévka z bílých fazolí a rajčat. Lahodná a výživná fasolada, připravená od základu z čerstvých surovin, se snad brzy stane součástí i vašeho jídelníčku.
Dar pro boha Apollóna
Polévka fasolada pochází ze starověkého Řecka, kdy se jednalo o vegetariánský guláš z fazolí, zeleniny a obilí, který se používal jako oběť řeckému bohu Apollónovi.
Podle mýtů se tento zvyk zrodil, když se Théseus plavil z Athén na Krétu, aby zabil Mínótaura. Cestou se zastavil na ostrově Délos a přinesl Apollónovi oběť, přičemž slíbil, že pokud se mu podaří zvítězit v bitvě a zabít netvora, nabídne bohu jako poděkování olivové ratolesti ozdobené čerstvým ovocem.
Při návratu, po dobrodružství v labyrintu minojského paláce, se Théseus opět zastavil na Délu, aby splnil svůj slib. Od jejich odjezdu však uplynulo sedm dní a na lodi nezbylo žádné jídlo. Théseovi spolucestující tedy posbírali vše, co našli, a uvařili z toho guláš, čímž vznikla originální fasolada.
Ingredience na fasoladu
Fasolada se připravuje ze sušených bílých fazolí, které se dusí s nakrájenými rajčaty (nebo rajčatovým protlakem) a další zeleninou, jako je mrkev, cibule, petržel, celer a bobkový list, s trochou olivového oleje. Jednotlivé recepty se samozřejmě trochu liší, my zvolíme ten z webu Mia Kouppa.
Potřebovat budete 2 šálky suchých bílých fazolí, 1 středně velkou žlutou cibuli, 1 mrkev, 1 stonek celeru, 1/3 šálku olivového oleje, 7 šálků vody, 1 šálek rajčatové omáčky nebo protlaku, 1/2 lžičky pepře a 1 lžičku soli.
Vaříme fasoladu
Fazole propláchněte a namočte na 12 až 24 hodin do studené vody, přičemž vodu alespoň jednou vyměňte. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Přidejte fazole a na mírném ohni je vařte přibližně 30 minut. Fazole slijte a dejte stranou.
Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kousky, které jsou přibližně stejně velké jako namočené fazole. Ve velkém hrnci smažte zeleninu na olivovém oleji přibližně 5 minut na středně silném ohni za pravidelného míchání. Dávejte pozor, aby se zelenina nepřipálila.
Do hrnce přidejte scezené fazole, 7 šálků vody, rajčatovou omáčku a sůl a pepř. Přiveďte k varu. Jakmile dosáhnete varu, snižte teplotu na střední a hrnec částečně přiklopte (nepřikrývejte jej zcela, aby mohla trocha páry unikat). Vařte 60 minut, občas zamíchejte a zkontrolujte, zda polévka nepotřebuje více vody, pokud ano, přilévejte po 1/2 šálku. Hotové fazole by měly být měkké a krémové.
Zdroj: Mia Kouppa, Blue Villas, Real Greek recipes
Autor: Dominika Jandorová