Pokud máte rádi mexickou kuchyni, možná už jste ochutnali fajitas. Ať už jste ho ale měli, nebo nikoli, pojďte se s tímto pokrmem seznámit blíže. Kde se vůbec vzal, z čeho se vyrábí a jak moc je zdravý?
Historie fajitas a vaqueros
Fajitas je pokrm, který se zřejmě původně objevil ve 30. letech 20. století na rančích jižního a západního Texasu. Mexickým kovbojům, jež byli nazýváni vaqueros, byly totiž v rámci mzdy dávány také části poražených zvířat jako hlava, kůže či proužky masa, a to např. z hovězích pupků. A právě ty se staly základem pokrmu, který dostal název fajitas. Ten se časem rozšířil na hranicích s Mexikem a postupně se začal šířit také do dalších oblastí. Navíc byly proužky hovězího pupku nahrazeny dalšími druhy masa a k obměnám docházelo i u dalších ingrediencí.
Kde ochutnat fajitas?
V České republice se běžně připravuje velké množství jídel, které jsme přejali z cizích kuchyní. Aktuálně se u nás začíná prosazovat i fajitas, ačkoli se zatím nejedná o obecně známý pokrm. V každém případě jej naleznete na jídelním lístku mnoha mexických restaurací. V běžné obchodní síti si navíc můžete pořídit také speciální směsi na fajitas, které obsahují bylinky a koření, jež jsou s tímto pokrmem nedílně spojeny.
Jaké ingredience patří do fajitas?
Základem fajitas jsou proužky masa, a to už dávno ne pouze hovězího, ale třeba také kuřecího, krůtího a dokonce se někdy používají i krevety. Maso se každopádně připraví na pánvi, a to společně s kolečky cibule, nakrájenými paprikami a speciální směsí koření a bylinek. Následně se pokrm přelije rajčatovou salsou, trochou zakysané smetany a někdy se podává i s guacamole či omáčkou barbecue. Fajitas se konzumuje v pšeničné tortille, což je ostatně pro mexickou kuchyni typické.
Fajitas z hlediska zdraví
Ačkoli si někteří lidé myslí, že k nám zpoza Atlantiku míří pouze nezdravá jídla, což se bohužel také často děje, pro fajitas to tak úplně neplatí. Sice se nejedná o nějakou zdravou „pecku“, ale jen těžko ho můžeme zařadit mezi rizikové pokrmy. Záleží ovšem také na variantě. Fajitas s hovězím masem a zakysanou smetanou pochopitelně nebude tak zdravé jako varianta s kuřecím či krůtím masem a guacamole, což je avokádový pokrm, jehož původní domovinou je Mexiko.
Zajímavosti o fajitas
- Není známo, kdy se slovo „fajitas“ poprvé začalo používat. V každém případě pochází ze španělského termínu faja, což přeloženo do češtiny znamená „pás“. Název je tedy odvozen od proužků masa.
- V částech zvířat, které dostávali v rámci mzdy vaqueros, nemá kořeny pouze fajitas, ale také další pokrmy. Jedná se např. o arracheras, což je grilovaný steak z hovězího pupku.
- Vzhledem k tomu, že hovězí pupek není právě největším kusem masa a navíc se dlouho neprodával, zůstávala tradice fajitas po mnoho let pouze regionální. Zřejmě ho znali pouze vaqueros, řezníci a jejich rodiny.
- Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete si tímto způsobem vylepšit i fajitas. Stačí do celé směsi přidat chilli anebo papričky jalapeño.
- Chcete-li, aby bylo fajitas ještě chutnější, naložte si maso den předem. Tento postup je na mexicko-texaském pomezí velmi populární.