Eva Holubová miluje zvířata. A to nejen ta, se kterými se dá pomazlit, ale hlavně ta na talíři. Přiznala se s tím nedávno na svém Instagramu, kde ale fanouškům vyrazila dech dlouhou úvahou o tom, že by byla nejraději snad jedině mrchožnoutem.
Holubová si na začátku příspěvku postěžovala, že bohužel kvůli borelióze nemá zrovna moc energie a necítí se nejlépe. I tak ale zavzpomínala na natáčení, při kterém si uvědomila celou řadu věcí o sobě a své lásce k masu.
„Dobré ráno, včera jsem usnula dřív, než jsem dolehla. Ono borelióza a antibiotika se úplně nedají skloubit s celodenním natáčením na panském dvoře. Ale díky kolegům mi tam bylo moc dobře,“ přiznala herečka ještě před začátkem své úvahy.
Nikdy mi vlastně nedochází, co jím
Natáčení, o kterém Eva mluví, se týkalo zabíjačky. Podle jejích slov ale bohužel pouze příprav na ni a úklidu po ní. Vytoužených jitrnic se tak nedočkala, ačkoli na ně měla obrovskou chuť.
Herečka přiznala, že miluje prdelačku, kroupy, řízky a jakékoli další maso, jednoduše cokoli, co se dá ze zvířete sníst. Jenomže když má na talíři před sebou kus masa, neuvědomuje si, že jde o kousky z mrtvého tvora.
Masa by se vzdát nedokázala, ale často si uvědomuje, že mnoho lidí chová zvířata jenom proto, aby je mohli zabít na jídlo. A toho si všímá prý třeba ve chvílích, kdy jede po dálnici a předjíždí ji kamion s prasaty na porážku.
„Nikdy jsem nebyla přítomná zabití zvířete a nikdy jsem ho osobně neznala. A teď s tím začínám mít problém. Miluji maso, dokonce si o maso někdy moje tělo říká. Ale čím dál víc se mi vtírá do hlavy myšlenka, že abych si já mohla pochutnat, musel jiný živý tvor zemřít,“ svěřila se herečka.
„V podstatě by mi nevadilo být mrchožroutem. Ale zvíře chovat, starat se o něj s vědomím, že ho chci potom zabít a sníst? Nad obalovaným řízkem na talíři si pak na to ale ani nevzpomenu, stává se vám to taky?“ zeptala se fanoušků.
Fanoušci to mají s masem stejně
Ukázalo se, že celá řada fanoušků to má s masem podobně, jako Eva Holubová. Mnohým herečka dokonce otevřela oči a přiznávají, že nad tím nikdy dříve takhle nepřemýšleli, ale teď to vidí jinak.
Některým je líto, že když zemře nějaké zvíře stářím, mnohdy se jeho produkty ani nevyužijí. Jiní zase dodávají, že vyrůstat na vesnici a sledovat, jak zvíře umírá, není vůbec snadné.
Na druhou stranu ale někteří fanoušci protestují. Pokud si totiž člověk dá maso ze zvířete, které nikdy neviděl, nemůže vědět, jestli trpělo a jak o něj bylo postaráno, než šlo na porážku. Zatímco zvířata chovaná na farmách mají život spokojený a nikdo jim za života neubližuje.
„Já maso miluji. Také to mívám tak, že je mi těch zvířat líto, ale maso je maso. I když já bych tedy nezabila ani mouchu,“ svěřuje se jedna z fanynek, zatímco další dodává: „Je to sice smutné, ale zvířata jsou k tomu jednoduše určena.“
Ačkoli jsou myšlenky Evy Holubové sporné, je podle ní jasné, že maso zřejmě nikdy jíst nepřestane. A to nejen proto, že jí chutná, ale také proto, že si uvědomuje, jak moc je pro její tělo prospěšné.
Zdroj: Instagram, idnes.cz, Blesk
Autor: Shani Maiová