Escamoles je mexická pochoutka, jejíž název zní možná honosně. Když vám ale řekneme, že se jedná o mravenčí vajíčka, nejspíš se váš názor trochu změní. Mnoho z vás ale možná přesto bude chtít tohle netradiční jídlo ochutnat.
Pokrmu se říká také hmyzí kaviár. Larvy mravenců, ze kterých se vyrábí, pochází ze středního Mexika, kde jsou nejvíce ceněny místními indiánskými kmeny, uvádí Mexico Travel Leisure.
Kde jídlo ochutnat?
U nás si escamoles jen tak neobjednáte. Ani v zahraniční není příliš snadné se k němu dostat. V restauracích se běžně jídlo nepodává, některé země ho ale prodávají na tržištích.
V samotném Mexiku si ho můžete dát v celé řadě podniků. Jak jsme informovali už v roce 2020, novela zákona tehdy umožnila konzumaci tohoto jídla i u nás. K dostání nicméně stále jen tak není.
Ořechová chuť
Ačkoli se při představě konzumace mravenčích vajíček někomu zvedá žaludek, labužníci v cizině tvrdí, že je chuť hmyzu máslová a ořechová.
Pokrm se obvykle konzumuje samotný, vajíčka se nejprve nakládají v soli a jedí se ve slaném nálevu, nebo se suší a jedí jako proteinová svačinka. Mnohdy se ale přidávají také například do tortill nebo do salátů.
Pokud patříte k nadšencům těchto zajímavých jídel, budete muset vycestovat do zahraničí, abyste měli je možnost ochutnat. Anebo si počkejte ještě nějaký ten rok a podle všeho bude jídlo možná dostupné i u nás.
Zdroj: Fungate, Bussiness Insider, Mexico Travel Leisure, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová