Enchiladas je tradiční mexický pokrm, který na první pohled může připomínat lasagne. Jakmile ale dílo v zapékací míse rozkrojíte a naservírujete, poznáte velký rozdíl.
Základem pokrmu jsou tortilly plněné masovou a zeleninovou směsí. Ty se naskládají do zapékací mísy, přelijí omáčkou a zapečou. Pokrm obvykle bývá ostřejší, jak mají Mexičané rádi, dá se ale udělat i nepálivá verze.
Krátce o historii
Enchiladas pravděpodobně pochází už z dob Mayů, uvádí server Ggrill. Kukuřice byla v té době základní plodinou a tortilly tak byly běžné. Španělští dobyvatelé později jídlo obohatili o omáčku a sýr.
První psaný recept na enchiladas pochází nejspíš z kuchařky El Cocinero Mexicano. Zde je uvedeno, že prázdná tortilla se nejprve namáčela v ostré omáčce, až postupem času se pokrm začal dělat jako zapékané plněné rolky.
Recept na enchiladas
Pokud rádi zkoušíte nové recepty a chcete si doma připravit něco z mexické kuchyně, enchiladas je velmi jednoduchým pokrmem, který určitě zvládnete.
Budete potřebovat 8 tortill, 300 gramů nastrouhaného eidamu, 240 gramů kuřecího masa, chilli papričku, zakysanou smetanu, koriandr, olivový olej, 1 cibuli, stroužek česneku, mleté chilli, 800 gramů rajčat v plechovce, limetkovou šťávu, sůl a pepř.
V hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, přidejte česnek a chilli. Do směsi vyklopte rajčata a přidejte asi 125 mililitrů vody. Vše osolte, opepřete a nechte zhruba 20 minut vařit na mírném plamenu. Potom omáčku dochuťte limetkovou šťávou.
Na pánvi opečte tortilly, do kterých postupně rozdělte kuřecí maso a 200 gramů sýru, přidejte pálivé papričky a tortilly těsně zarolujte. Pak je naskládejte do vymazané zapékací mísy, přelijte omáčkou a posypte zbylým sýrem.
Vše se potom peče v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 až 15 minut, dokud se sýr nerozteče. Jídlo se podává se zakysanou smetanou a posypané koriandrem.
Zdroj: Modern Proper, Taste of Home, Ggrill
Autor: Šárka Cvrkalová