Jejich kořeny sice sahají do Španělska, jedí se ale po celé Jižní Americe. Empanadas jsou oblíbené i v jiných zemích, tradičně se ale konzumují především v těchto oblastech. Jedná se o pečené taštičky plněné hovězím masem, někdy také mořskými plody a sýrem.
V Americe se jim někdy také říká plněný chléb. Vůbec poprvé se recept na pokrm objevil v kuchařce z roku 1520, kde se mluvilo o chlebových koláčích plněných masem nebo zeleninou.
Od té doby se recept na těsto několikrát změnil, podstata jídla ale zůstává stále stejná. Nejčastější nádivkou taštiček je masová směs, dělají se ale také s mořskými plody, se sýrem, nebo čistě veganské jen se zeleninou.
Snadné těsto, jednoduchá náplň
Na přípravu empanadas budete potřebovat 350 gramů hladké mouky, 175 gramů másla, lžičku soli, 1 vajíčko, 3 lžičky vinného octa a mouku na pomoučnění pracovní plochy.
Na náplň si připravte olivový olej, 350 gramů kuřecího masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžičku chilli, lžíci rajčatového pyré, 2 lžíce rozinek, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na přípravu empanadas
Rozehřejte si na pánvi olej a osmahněte na něm okořeněné maso. Dejte ho stranou a ve stejné pánvi osmažte na malé kousky nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte koření, rajčatové pyré, rozinky a zpět kuřecí maso. Podlijte vše trochou vody a nechte mírně probublávat.
Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte studené máslo. Do těsta pak zapracujte prošlehané vejce a ocet. Tuhou směs pak dejte zhruba na 30 minut do lednice.
Připravené těsto potom na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte na plát, vykrojte z něj zhruba 12 koleček a ta plňte masovou směsí. Přeložením napůl vytvořte taštičky.
Empanadas pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávají se ještě teplé se zeleninovým salátem a jogurtovým dipem.
Zdroj: The Culture Trip, Elsursf, Tasting Table
Autor: Šárka Cvrkalová