Už jste přejedeni dýňového rizota nebo dýňové polévky? Vyzkoušejte dýňový štrúdl. Je lahodný, vláčný, a protože je dýně nízkokalorická potravina, dokonce i dietní!
Výživná zelenina
Dýně je velmi výživná a nízkokalorická zelenina. Má vysoký obsah betakarotenu a vitamínu A. Studie dokonce ukázaly, že konzumace dýně snižuje riziko rakoviny plic a prostaty.
Dýni hokaido využíváme v kuchyni nejčastěji na dýňové rizoto nebo dýňovou polévku. Méně známé je pro nás zpracování dýně do dezertů.
Dýňový štrúdl
Pojďte tedy spojit chutné s užitečným a upečte si lahodný štrúdl podle známé kuchařky Mirky van Gils, která svůj recept sdílela na svém instagramu.
Jednu střední dýni oloupejte a vydlabejte. Nakrájejte ji na drobné kostičky, které dejte do mísy. Promíchejte s 300 g cukru, 10 g skořice, s kůrou a šťávou z jednoho citronu, 5 g soli a vanilkou.
Dále si rozválejte 500 g listového těsta do tvaru obdélníku a posypte ho 250 g nastrouhaného perníku. Na perník naskládejte dýňovou náplň a posypte 300 g nadrcených vlašských ořechů, polijte 80 g rozpuštěného másla a maličko zakápněte rumem.
Štrúdl stočte, přendejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 25 minut.
Zdroj: iReceptář, instagram
Autor: Denisa Richter