Dýňová sezona je sice téměř u konce, možná vám ale po Halloweenu stále doma nějaké ty dýně zbyly. Jedním ze způsobů, jak je zpracovat, je připravit si chutné a zdravé dýňové rizoto. O svůj oblíbený recept se s fanoušky na TikToku podělil i hudebník Petr Lexa.
„Já vím, že sezona už skoro skončila, ale já mám hroznou chuť na dýňové rizoto,“ přiznal Lexa hned na začátku videa. Rozhodl se, že si udělá radost a pochoutku si uvaří, zároveň navíc ukáže sledujícím, jak na to.
Recept je snadný a zvládne ho doma snad úplně každý. Potřebovat budete dýni hokaido, česnek, cibuli, slaninu, bílé víno, rýži, kuřecí vývar a samozřejmě pepř, sůl a parmezán. Pokud chcete vegetariánskou verzi, dá se podle serveru Giallo zeffarano slanina vynechat.
Jedna výhoda za druhou
Na začátku videa si Lexa nakrájí jednu větší cibuli a tři stroužky česneku najemno. Na malé kostičky pak pokrájí také slaninu. Pak se pustí do dýně, u které upozorní sledující na to, aby si při jejím zpracovávání neublížili.
Rozkrojit ji napůl je totiž trochu náročnější, potom už to jde ale samo. „Hokaido mají tu výhodu, že se nemusí loupat. Skvěle chutnají i se slupkou, a navíc se díky tomu v jídle udrží vitamíny,“ vysvětluje hudebník.
Po nakrájení všech surovin Lexa nejprve nechá v pánvi zesklovatět cibulku s česnekem, pak přidá slaninu, kterou lehce opeče. Následně do směsi vmíchá 400 gramů uvařené rýže. Rizoto pak zalije 100 ml bílého vína.
„Koncertování na Moravě má výhody. Vždycky si domů odvezu nějaké fakt vynikající víno,“ pochlubil se frontman skupiny Slza. Kromě pánve pak skončilo pár loků vína rovnou v jeho žaludku.
Do rizota nakonec Petr přidal nakrájenou dýni, osolil ho a opepřil a postupně začal přilévat vývar. „Dýně s rýží by se měly dusit, vývar přidávejte pomalu a po troškách,“ upozornil. Jakmile dýně změkne, vmíchejte do rizota parmezán a můžete podávat.
„Sýr se rozpustí, dýně rozvaří. Rizoto je díky tomu parádně krémové. Dobrou chuť,“ dodává Lexa závěrem. Dýňové rizoto je poměrně snadný recept, který doma zvládne i méně zkušený kuchař, rozhodně jde ale o pochoutku, kterou si zamilujete.
Zdroj: TikTok, Giallo zeffarano, BBC
Autor: Šárka Cvrkalová