Když se řekne podzim, kromě pochmurného počasí a spadaného listí si mnoho lidí vybaví Halloween, se kterým se pojí také dýně. Kromě toho, že se do nich vyřezávají obličeje a do vydlabaných vnitřků se vkládají svíčky, jsou dýně skvělé také v rámci mnoha receptů.
Existuje celá řada dýní a každá je vhodná na něco jiného. Můžete si udělat dýňový koláč, polévku, kompot nebo si upéct dýňový chleba či sušenky. Každá dýně má ale jiný návod na přípravu.
V české kuchyni je nejoblíbenější pravděpodobně dýně hokaido, která se dá na podzim koupit téměř v jakémkoli obchodě. Jenomže většina lidí ji připravuje špatně. My vám teď povíme, jak na to.
Pečená i dušená
Od ostatních dýní se hokaido liší nejen svým pravidelným tvarem, ale také typicky tmavě oranžovou barvou a kaštanově nasládlou chutí. Díky té se hodí do celé řady jídel, které mnozí milují.
Připravit si z ní můžete skvělou dýňovou polévku, ale hodí se také do různých dušených či pečených jídel, ve kterých funguje podobně jako mrkev. Už jste někdy zkoušeli vepřové dušené s mrkví? Nahraďte mrkev dýní a pochutnáte si!
Hokaido se neloupe!
Většina lidí si přinese dýni domů, a než se dá do jejího zpracování, zbaví ji její tvrdé slupky, aby se dostali na měkký vnitřek. To je ale chyba, kterou dělají skoro všichni, Málokdo ví, že se dýně hokaido vlastně loupat nemá.
Pokud ji před přípravou oloupete, nic se vám samozřejmě nestane, jenomže se zbytečně připravíte o spoustu vitamínů, které těsně pod slupkou zelenina má. Hokaido se loupat nemusí, protože její slupka je velmi měkká.
Pokud ji rozvaříte či rozpečete a pak ručním mixérem rozmixujete, získáte kašovitou směs, ve které kousky slupky sotva ucítíte. Další výhodou je i to, že celé jídlo získá díky slupce jemnější chuť.
Dejte si ale pozor, abyste dýni před použitím dobře omyli. Odrhnout ji můžete třeba i drátěnkou, abyste se přesvědčili, že na ní nezůstaly žádné chemikálie, které se při skladování zeleniny často používají.
Obrovský zdroj vitamínů
Hokaido je na podzim jedním z nejlepších způsobů, jak do těla dostat řadu vitamínů. To se hodí i kvůli změnám počasí, kvůli kterým trpí imunita a často se tak můžete potýkat s nemocemi.
Dýně obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovou a pantotenovou. Z minerálů vám pomůže do těla dostat vápník, hořčík, fosfor a draslík. To vše vašemu tělu může prospět v mnoha ohledech.
Právě pod slupkou se ukrývá mnoho důležitých látek, kterých se při loupání dýně zbavíte. Až budete mít příště chuť na polévku z dýně, povařte ji celou a až poté ji krájejte a mixujte.
Podobně postupujte i s jinými recepty. Je škoda vyhazovat to, co je na celé téhle podzimní zelenině to nejlepší. Myslete na to, až budete letos ve své kuchyni připravovat ty nejlepší halloweenské recepty!
Zdroj: vysocina.rozhlas.cz, hobby.instory.cz, zahrada-centrum.cz/
Autor: Shani Maiová