Milovníky piva tento článek určitě potěší. Konečně budou mít pádné argumenty, proč je pro ně konzumace piva prospěšná. Mírná konzumace totiž snižuje riziko demence, nehledě na mnoho dalších benefitů.
Pivem proti demenci
Demence, což je souhrnný pojem označující řadu progresivních neurologických poruch, které ovlivňují paměť, myšlení a chování, se dělí na mnoho různých typů, z nichž nejčastější je Alzheimerova choroba.
Nedávná studie, kterou vedli australští vědci zabývající se pitnými návyky a výskytem demence u 25 000 osob starších 60 let, ukázala, že ti, kteří denně vypijí dva půllitry piva, mají o třetinu nižší pravděpodobnost onemocnění demencí než abstinenti.
Zjištění sice ukázala, že abstinence od alkoholu nepřináší žádné ochranné účinky proti demenci, ale vědci upozornili, že umírněná konzumace alkoholu sice může demenci odvrátit, ale nadměrné pití je stále nebezpečné.
Podle zpráv vědců může alkohol v mírném množství snižovat hromadění plaku v mozku, který je s touto nemocí spojován. Podle pozorování je jeho úlohou zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, zatímco antioxidanty mohou naopak chránit srdce – což obojí pomáhá chránit před demencí.
Další zdravotní přínosy pivního moku
Studie publikovaná v časopise Evropské asociace pro studium diabetu zjistila, že lidé, kteří pijí 3 až 4krát týdně, mají menší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou, než ti, kteří nikdy nepijí. Ve srovnání s těmi, kteří pivo nepili, měli muži, kteří si dopřáli jedno až šest piv týdně, o 21 % nižší riziko vzniku cukrovky.
Přehled publikovaný v časopise International Journal of Endocrinology zjistil, že mírná konzumace piva zvyšuje hustotu kostí u mužů, což může být způsobené křemíkem, který se v pivu nachází.
Zánět v těle je častou příčinou mnoha onemocnění a podle studie zveřejněné v časopise Molecular Nutrition & Food Research má chmel protizánětlivé účinky.
Výsledky je nutné brát s rezervou
Jak ale upozorňuje Rebecca Goldin, profesorka matematických věd na George Mason University a ředitelka STATS.org, rozhodně není na místě neřízené popíjení alkoholu. Výsledky studií totiž mohou být ovlivněny dalšími, nezachycenými, faktory.
„Existuje tolik složek životního stylu, které korelují s pitím – a některé z nich mohou být v korelaci s výhodami spojenými s pitím piva. Mezi ně může patřit aktivnější společenský život, méně nezdravých potravin nebo vhodnější lékařská péče,“ píše na webu Sense about Science USA v návaznosti na studii z roku 2015, která zjistila, že u žen, které pijí mírné množství piva, se snižuje riziko infarktu.
Zdroj: Louise Mewton, The relationship between alcohol use and dementia in adults aged more than 60 years: a combined analysis of prospective, individual-participant data from 15 international studies, 2022, novinky.cz, expresfm.cz, Sense about Science USA, iReceptář, Janne S. Tolstrup, Alcohol drinking patterns and risk of diabetes: a cohort study of 70,551 men and women from the general Danish population, 2017, Joshua R. Langford, Silicon: A Review of Its Potential Role in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Osteoporosis, 2013, Karolien De Bosscher, Hop bitter acids efficiently block inflammation independent of GRα, PPARα, or PPARγ, 2009, Calle Bengtsson, A 32-year longitudinal study of alcohol consumption in Swedish women: Reduced risk of myocardial infarction but increased risk of cancer, 2015
Autor: Dominika Jandorová