Už se vám někdy podařilo převařit těstoviny? I když se na první pohled zdá, že na uvaření těstovin není nic složitého, můžete při tomto úkolu nejednu věc pokazit.
Možná by vás to nenapadlo, ale chyba nemusí být ani tak ve vás jako ve vašem nádobí. Jedním z častých důvodů, proč převaříte těstoviny, je totiž nesprávné použití cedníku.
Těstovinám stačí málo, aby byly rozvařené
Dokonale uvařené těstoviny doslova al dente, jak by to mělo správně být, jsou snem každé hospodyňky. Všechny se přece chceme v kuchyni blýsknout.
Mnohdy se ale můžeme snažit sebevíc a přes veškeré dobré úmysly těstoviny budou uvařené více, než bylo v plánu. A na vině bude cedník.
Proč je důležité použít správný cedník?
Každý potřebuje cedník – nebo možná dva nebo tři, záleží na vašem stylu vaření. Dobrou zprávou je, že je z čeho vybírat, v nabídce jsou totiž cedníky s různými kapacitami, velikostmi a tvary vypouštěcích otvorů.
Ne všechny typy cedníků (a že jich je na trhu k dostání nespočet) jsou ale vhodné pro slévání uvařených těstovin. Věřte tomu, nebo ne, cedník, který používáte, může hrát roli v tom, zda vaše těstoviny budou al dente, nebo je tzv. přetáhnete.
Jaký cedník vybrat?
Mnoho z nás má doma cedník s několika „shluky“ velkých otvorů po stranách. Myslíme si, že díky větším otvorům voda z cedníku vyteče rychleji, ale opak je v tomto případě pravdou.
Cedníky s několika shluky velkých otvorů pomalu odtékají, což způsobuje, že jsou těstoviny v horké vodě zbytečně dlouho a stávají se převařenými.
Proto doporučujeme vybrat vyšší cedník s celoplošnou perforací, který zaručí, že voda odteče opravdu rychle a těstoviny si v horké lázni nepobydou déle, než bude nutné.
Zdroj: americastestkitchen.com, thespruceeats.com, tastingtable.com
Autor: Natálie Kabourková