Dulce de leche je sladký dezertní krém, který pochází z Latinské Ameriky a je oblíbenou pochoutkovou ingrediencí v mnoha pokrmech a dezertech. Jaký je jeho příběh a jak si ho vyrobit doma?
Jeho název pochází ze španělštiny a doslovně znamená sladké mléko. Název odkazuje na skutečnost, že se vyrábí pomalým zahříváním slazeného mléka, dokud nezkaramelizuje.
Historie krému
Dle některých byl tento krém objeven v roce 1804, když Napoleonův kuchař příliš dlouho zahříval směs mléka a cukru.
Jiní věří, že byl poprvé vyroben v Indonésii, než byl převezen na Filipíny kolem šestnáctého století. Podle této teorie Španělé objevili krém poté, co Filipíny dobyli. Později si pamlsek vzali s sebou na své dobytí Ameriky.
Poslední a nejvíce oblíbenou teorií je, že jej objevila v 19. století služebná argentinského politika Juana Manuela de Rosase. Opět k němu přišla tak, že zapomněla vypnout hrnec s mlékem a cukrem.
Této teorii nasvědčuje i skutečnost, že první historická zmínka o Dulce de leche se objevuje v záznamu z roku 1829 o mírovém setkání mezi Juanem Manuelem de Rosasem a politickým nepřítelem.
Argentina se na základě této teorie pokusila prohlásit tento krém za národní dědictví. Neuspěla stejně jako Uruguay, Chile, Kolumbia a Peru, kteří si o to také zažádali.
Recept na domácí Dulce de leche
Na domácí krém budete potřebovat 4 hrníčky mléka, 1 a čtvrt hrníčku cukru, čtvrt lžičky jedlé sody a 1 lžičku vanilky.
Mléko, cukr a jedlou sodu dejte do hrnce a vařte za občasného míchání přibližně 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne a nezkaramelizuje.
Nakonec přidejte vanilku a nechte v misce vychladnout. Tímto postupem získáte přibližně 1,5 hrníčku krému.
Jedním z nejpopulárnějších a nejjednodušších způsobů výroby Dulce de leche je ale vaření plechovky sladkého kondenzovaného mléka. Plechovku se zavřeným víčkem ponoříte do hrnce s vodou a vaříte ji po dobu několika hodin.
Krém můžete použít jako náplň do dortů, sušenek, buchet, palačinek nebo zmrzliny. Můžete si také vychutnat Dulce de leche samotné či rozetřené na chlebu.
Zdroje: Alfajores Bakery, Epicurious, Martha Stewart
Autor: Soňa Jiroutová