Dršťky neboli hovězí žaludky rozdělují lidi na dvě poloviny. Zatímco někteří jim nedokážou přijít na chuť, jiní si je nemohou vynachválit. Je pravdou, že právě dršťky jsou poměrně specifickým pokrmem, který nemusí zachutnat každému – natož aby mu voněl.
Když se dršťky vaří, nenese se po kuchyni zrovna líbivá vůně. Možná i to je důvod, proč se na talířích mnohých z nás dršťky neobjevují vůbec, nebo opravdu jen velmi zřídka. My vám dnes poradíme, jak dršťky připravit tak, aby vám nejen voněly, ale také chutnaly.
Zadělávané dršťky podle Martina Slezáka
Martin Slezák je kulinářský olympionik a také šéf pražské restaurace Konírna na Malé Straně. Právě po jeho vzoru web Českého rozhlasu přinesl recept na zadělávané dršťky s majoránkou a paprikou. Uvidíte, že pokud je připravíte tímto způsobem, budou se vám dělat boule za ušima.
Připravte si: půl kila drštěk, jednu větší cibuli, čtyři stroužky česneku, sůl, kmín, rozmarýn, tymián, sladkou a pálivou mletou papriku, máslo, sádlo či olej a hladkou mouku. Dršťky můžete koupit už uvařené, nebo syrové. Pokud koupíte syrové, důkladně je očistěte a uvařte ve vodě, kterou během vaření dvakrát vyměňte – vždy vařte 5 minut, poté vodu slijte a vyměňte.
V hrnci nechte rozpálit olej (nebo sádlo či máslo, podle toho, co jste se rozhodli použít), přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Jakmile bude cibule zlatavá, přidejte mletou papriku, na plátky nakrájený česnek a veškeré koření. Suroviny zalijte vývarem z drštěk a nechte povařit. Zahustěte jíškou připravenou z hladké mouky orestované na másle či na oleji.
Pokrm můžete dochutit drceným česnekem a majoránkou, nakonec přidat na proužky nakrájené dršťky, rozmarýn a tymián. Vše nechte povařit ještě 20 minut a následně podávejte – například s chlebem.
Dršťky podle porotců z MasterChefa
Správný kuchař by se neměl zaleknout žádné suroviny, dokonce ani té, která zrovna nevoní. Příkladem jsou i porotci z oblíbeného pořadu MasterChef. I ti si totiž dokázali poradit s přípravou drštěk. Každý z nich je přitom připravil trošku jinak.
Radek Kašpárek připravil dršťky na maďarský způsob. Součástí jeho receptu byla zauzená paprika a papriková pasta, celý pokrm následně zjemnil zakysanou smetanou a přidal i marmeládu z pečených paprik. Jeho kolega Honza Punčochář se pustil do přípravy drštěk po katalánsku. Pojal to jako rodinný pokrm tzv. z jednoho pekáče, k jídlu upekl focacciu a na závěr pro odlehčení připravil i rajčatový salát s fetou.
Zdroj: iDnes.cz, region.rozhlas.cz
Autor: Natálie Kabourková