Dršťková polévka patří mezi tradiční české recepty, ačkoli na našem území nevznikla. Jedná se přitom nejen o chutné, ale také o poměrně zdravé jídlo.
Původ dršťkové polévky
Polévka, jejímž základem byly hovězí či vepřové dršťky, byla vařena už v 17. století, kdy se připravovala v Německu a Itálii. Postupně se ovšem rozšířila i jinam, a to především na území bývalého Rakouska-Uherska. Dostala se tedy i do našeho prostoru, kde byly jednotlivé ingredience nahrazeny tuzemskými surovinami a dnes se jedná o tradiční českou polévku.
Jednotlivé ingredience
Základem dršťkové polévky jsou samozřejmě dršťky, tedy masná potraviny vyráběná z hovězích předžaludků. Někdy se však jako náhražka používá i vepřový žaludek, přičemž součástí receptu bývá i vepřové sádlo. Do polévky patří rovněž cibule a česnek, stejně jako mouka, pepř a sůl. Důležité je rovněž koření, a to především kmín, majoránka a mletá paprika.
Dršťková z hlívy a další bezmasé varianty
Dršťková polévka pochopitelně není vhodným pokrmem pro vegetariány. Existuje ovšem i bezmasá alternativa, kterou je dršťková z hlívy. Hlíva ústřičná je zdravá houba, která je v současné době obecně velmi oblíbenou surovinou. Použít lze ovšem i další houby. Nejčastěji se jedná o bedly, Jidášovo ucho,případně václavky, které jsou mimochodem zasyrova mírně jedovaté a musí se proto tepelně upravit.
Dršťková polévka z hlediska zdraví
Polévky jsou vesměs považovány za zdravá jídla, záleží ovšem také na jednotlivých ingrediencích. Právě dršťky jsou přitom tvořeny hladkou svalovinou a jsou poměrně snadno stravitelné. Navíc neobsahují mnoho tuků, za to jsou zdrojem vápníku a fosforu. Houbové varianty jsou nicméně považovány za ještě zdravější, přičemž nejvíce je v tomto ohledu vyzdvihována dršťková z hlívy.
Zajímavosti o dršťkové polévce
- Slovo „dršť“ dříve označovalo vyvržené vnitřnosti, které byly považovány z méně ceněné. Lepší části přitom byly nazývány „droby“.
- Ačkoli dršťková polévka evokuje slovo „držka“, to s ní nemá nic společného, neboť má původ ve slově „drzý“. Vlastně je to „drzá huba“.
- Pokud jsou při přípravě použity dršťky, této polévce se může podobat perkelt, což je tradiční maďarské jídlo.
- Dršťková polévka patří mezi oblíbené pokrmy v hospodách a restauracích, přičemž se často konzumuje s pečivem.
- V posledních době se dršťková polévka může připravovat i z předžaludků ovcí a koz a někdy dokonce i z drůbeží kůže.
Autor: redakce