Drogová vejce: Vajíčka nakládaná v sójové omáčce poslouží jako součást mnoha receptů

Zdroj: Pexels

Oficiálně se tomuto korejskému pokrmu říká mayak eggs. Známý je ale také pod pojmem drugg eggs, což bychom do češtiny přeložili jako drogová vejce. A důvod je snadný. Jde prý o jídlo, na kterém se po prvním ochutnání stanete kompletně závislými.

Tento pokrm se stal populárním v Jižní Koreji v posledních letech, a to především díky sociálním médiím. Přestože marinovaná vejce mají v asijské kuchyni dlouhou tradici, tato konkrétní verze je moderní interpretací.

Příprava pokrmu

Příprava těchto marinovaných vajec je velmi snadná. Je zapotřebí je nejprve uvařit naměkko tak, aby bílek byl zcela pevný, žloutek se ale mírně roztékal. Doporučuje se vařit je zhruba 7 minut.

Potom se vajíčka okamžitě zchladí ve studené vodě, oloupou a vloží do marinády. Tu připravíte smícháním 120 mililitrů sójové omáčky, 120 mililitrů vody, 2 lžic cukru, 4 stroužků česneku, nasekané jarní cibulky, lžičky sezamového oleje, lžičky chilli vloček, lžičky sezamových semínek a špetky mletého černého pepře.

Marinádu je třeba dát do vyšší úzké misky, aby vajíčka v ní byla zcela ponořená. Takto připravená je pak dejte do lednice minimálně na 6 hodin, ideálně ale přes noc.

Na co mayak eggs využít?

Vajíčka jsou po vyndání z lednice prakticky ihned připravena ke konzumaci. Mnoho lidí si je dopřává jako chuťovku jen tak samotné. Hodí se ale také jako součást celé řady asijských pokrmů.

Můžete s nimi dozdobit talíř se šunkou, sýrem a zeleninou, dát je na rizoto, nebo si uvařit rámen, ke kterému nesmí nakládaná vejce nikdy chybět. Často se vejce také krájí na plátky a vkládají do sendvičů.

Zdroj: Everything Alex Cooks, Seasoned by Jin, Teekeatz, Cookerru

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz