Doubravické ušelo se někdy podává jako předkrm. Častěji se ale konzumuje jako velmi vydatná snídaně nebo večeře. Pokrm kombinuje chutě klobásy, uzeného masa a vajíček. Jde o jídlo, které se vařilo už kdysi, díky své nadčasovosti si ho ale mnozí dávají i dnes. Jen možná netuší, že se pokrmu říká ušelo.
Ušelo je na přípravu velmi snadný pokrm, který máte navíc hned hotový. Jde o jídlo poměrně syté, pokud si ho tak dáte k snídani, nejspíš budete muset před obědem vynechat dopolední svačinku.
Vajíčka s uzeným
Na zhruba 4 porce ušela budete potřebovat 100 gramů klobásy (je na vás, zda použijete ostřejší, nebo jemnou), 100 gramů slaniny, 2,5 decilitrů smetany, 5 vajíček, lžíci hladké mouky, pepř a sůl.
Tyto základní suroviny dovedou vykouzlit doslova umělecké dílo. A nemusíte se bát, ušelo zvládne připravit i začátečník.
Za 10 minut hotovo
Ušelo je jídlo, které opravdu zvládnete připravit velmi rychle. Nejprve si nakrájejte slaninu na kostičky a klobásu na kolečka nebo půlkolečka. Na pánvi si rozehřejte olej.
V tom oba druhy masa společně rozškvařte, zabere to asi tak 3 minuty. Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku, přidejte pepř, sůl, a rozklepnutá vajíčka. To vše pak nalijte na pánev k uzenině.
Společně směs na mírném plamenu míchejte asi 3 až 5 minut. Nechcete, aby se vám vytvořila míchaná vajíčka, snažíte se spíše docílit krémové konzistence, ve které vyniknou větší kusy slaniny a klobásy.
Doubravické ušelo se podává s opečeným chlebem, přidat k němu můžete na ozdobu nějakou zeleninu. Nejčastěji se jedná o rajče, pažitku nebo kousek čerstvé petrželky.
Zdroj: Senza Recepty, Recepty Online, Labužník
Autor: Šárka Cvrkalová