Zpracování i jiných částí vepřového masa, než jsou kýta, ořech, krkovice nebo panenka, je někdy opravdu výzva. V dnešní době většina z nás dá přednost spíše libovému masu. Nicméně z bůčku si kromě výborných klobás můžete udělat i kvalitní, masem nabitou domácí vepřovou konzervu. Nebojte se složitosti, proces je velmi jednoduchý!
Pozor na vepřové konzervy z obchodu
Vepřové konzervy bývají v širokém množství příchutí nabízeny v regálech našich potravinových řetězců. Jejich kvalita ale je na pár výjimek špatná. Zkuste se někdy podívat na procento masa obsaženého ve vaší oblíbené konzervě.
Na vepřové maso zpracované ke konzervaci je totiž vhodné sklo! Proto až si budete vepřovku dělat doma, volte raději skleněnou nádobu.
Poctivá vepřovka podle Kluků v akci
Budete potřebovat 1,5 kila bůčku s kůží – klidně můžete mít i kůže navíc, 1,5 kila vepřové plece, jedno přední vepřové koleno, pepř – čerstvý, nejlepší je ho mít v mlýnku, celý kmín, jednu česnekovou hlavu, vodu na podlití, rychlosůl 20–25 g / 1 kg masa a lžíci vepřového sádla.
Bůček a vepřové koleno zbavte kostí a kůže. Kosti si dejte stranou a na kůže nožem lehce vyřežte mřížku. Ostatní zbylé maso nakrájejte na větší kostky. Maso z kolene můžete nakrájet spíše na menší kousky, protože je tužší a potřebuje o maličko delší čas přípravy.
Nakrájené maso si dejte do mísy, opepřete, přimíchejte kmín a přidejte sůl. Dále podlijte trochou vody a vše zamíchejte. Takto nechte ideálně přes noc odležet.
Další den si vymažte pekáč sádlem, poskládejte na dno nařezané kůže, kosti a uleželé maso. Do pekáče také přidejte překrojenou česnekovou hlavu a vše pečte do měkka. Bude to trvat zhruba 1,5 hodiny. Během pečení podlévejte dle potřeby vodou. Tímto procesem se získá výborná šťáva, která je pro konečnou chuť vepřovky velmi důležitá!
Až bude maso krásně měkké, vyndejte ho z pekáče a slijte šťávu. Dobrou volbou pro slití čisté šťávy je použití jemného cedníku. Pokud bude šťáva hodně hustá, přidejte ještě vodu, pokud naopak řídká, zredukujte ji.
Nyní si vezměte čistou sklenici, naplňte ji masem a zalijte šťávou. Naplněnou sklenici otřete utěrkou a pevně uzavřete víčkem. Vložte sklenice do vodní lázně a za mírného varu nechte zavařit jednu hodinu. Poté nechce vychladnout. Sklenice neotáčejte dnem vzhůru! Jinak byste tuk měli na dně, což není žádoucí, tuk musí být vždy pod víčkem.
Kosti můžete vyhodit. Na vypečených kůžích si někdo libuje a pochutná si na nich, když si je osolí a poklade jen tak na chleba. Někdo kůže vyhazuje.
Jak vepřovku využít v kuchyni
Poptávka po vepřových konzervách je celoroční. Nejoblíbenější je vepřovka na obyčejném chlebu dá se ale využít i v teplých pokrmech. Vepřovku si můžete ohřát a smíchat například s vařenými bramborami. Výborná je také v typicky českém červeném rizotu, do kterého můžete zakonzervované maso také přidat.
Zdroj: Zabíjačky, Česká televize, Top recepty, Vůně – Chleba
Autor: Denisa Richter