Utopenci patří mezi Čechy k velmi oblíbeným pochoutkám. Skvěle totiž chutnají k pivu. Připravit si je přitom lze na mnoho způsobů.
Jak utopenci vznikly?
To se asi nikdy nedozvíme. Říká se ovšem, že se jedná o vynález hospodského a mlynáře Šamánka, který snad působil na Berounsku. Byl to prý právě on, kdo začal jako první špekáčky konzervovat v sladkokyselém nálevu a časem začal údajně přidávat i další přísady. Nakonec se měl ale utopit, což dalo jeho pochoutce název. Skutečnost je však zřejmě daleko lakoničtější. Název „utopenec“ spíše pochází z toho, že utopeny jsou samotné špekáčky.
Kde si buřty v kyselém nálevu pořídit?
Samozřejmě všude. Dnes jsou nabízeny v mnoha obchodech, a to nejen v klasické podobě s octem a cibulí, ale také s dalšími ingrediencemi. Oblíbené jsou např. s pálivými papričkami, které dávají tomuto oblíbenému českému pokrmu říz. Utopence si můžete dát rovněž ve většině hospod, protože společně se smaženým hermelínek se jedná o jednu z nejoblíbenějších pochoutek k pivu.
Domácí utopenci
Domácí utopenci nejsou žádná věda. Oloupané špekáčky (třeba nakrájené) stačí společně s pokrájenou cibulí dát do vody a přidat ocet. Jako dochucovadla se používají sůl, cukr a koření (především pepř a nové koření). Přidat lze i již zmíněné pálivé papričky. Pokud chcete opravdu pikantní pokrm, můžete použít Habanero, což je jedna z nejpálivějších paprik vůbec. Poněkud netradičními ingrediencemi pak mohou být okurky, kyselé zelí, česnek, hořčice, kečup nebo sójová omáčka. Použít dokonce lze i nakládaná vejce.
Utopenci z hlediska zdraví
Špekáčky patří mezi uzeniny, tedy mezi nejnezdravější pokrmy vůbec. Utopenec tedy není nejlepším společníkem zdravého stravování. Na druhou stranu jednou za čas příliš uškodit nemůže. Samozřejmě platí, že čím více použijete zeleniny, tím více bude tento pokrm zdravější. Ostatně naložená zelenina nakyselo pomáhá v těle udržovat zdravou mikroflóru nezbytnou pro trávení.
Uzeniny patří mezi karcinogeny. Vzdát se všech ale není potřeba
Zajímavosti o utopencích
- Sklenice s topenci by se měla před konzumací nechat stát v chladu, a to ideálně dva týdny.
- Jiná legenda o vzniku utopenců tvrdí, že se při maďarském obléhání Uherského Brodu (1605) během zásobování převrhlo několik sudů s klobásami do řeky Olšavy a některé nabraly vodu.
- Při vstupu České republiky do Evropské unie kolovaly zprávy, že hygienické předpisy EU znemožní prodej utopenců. Jak ale ukázal čas, nezakládaly se na pravdě.
- V obchodech se zdravou výživou lze dokonce sehnat veganské utopence. Špekáčky nahrazují sójové produkty.
- Utopenec je skvělou pochoutkou k pivu. Můžete si však dokonce připravit špekáčky v pivním nálevu, když smícháte pivo, vodu a ocet.