Domácí tabulka čokolády: Efektní dárek hotový raz dva, s nímž uděláte hodně parády

Zdroj: Shutterstock

V obchodech už je několik týdnů k mání bezpočet vánočních sladkostí a cukrovinek, které lákají zejména různobarevností obalů. Jsou sice vděčným dárkem nebo malou pozorností, v době inflace to ale není pro naši peněženku zrovna nejlepší volba. Hodně parády jde udělat i s obyčejnou čokoládou, stačí si s ní jen v kuchyni trochu vyhrát.

Sociální sítě už v minulém roce válcoval trend podomácku vyrobených tabulek čokolád, které lze vyzdobit čímkoliv, co máte rádi. Někteří lidé na nich dokonce zvládli vytvořit i efektní vzory a spojovat více příchutí dohromady.

Ačkoliv to celé může znít složitě, není na tom vůbec nic těžkého. Stačí jen čokoládu roztopit a pak začít kouzlit se lžící, špejlí a vybranými ingrediencemi.

V obchodě čtěte složení

Hořká, mléčná a bílá. Základní druhy čokolády, které ale fungují výborně i dohromady. Když je ještě doplníte o oříšky a lyofilizované či sušené ovoce, máte vyhráno.

Nemusíte kupovat předražené značky, v obchodě se řiďte především složením. To bývá ošemetné hlavně u čokolády mléčné.

Kakaové pochoutky a podobné šmakulády sice z pultů pomalu mizí, i tak ale můžete narazit na vánoční figurky, jež obsahují malé procento kakaa a velké množství cukru, palmového tuku a mléčné syrovátky.

Poohlídněte se klidně po privátních značkách našich řetězců, tam zpravidla nešlápnete vedle a nezruinuje to vaši peněženku.

Trojbarevná čokoláda

Na trojbarevnou čokoládu budete potřebovat 200 g hořké čokolády, 200 g mléčné čokolády, 200 g hořké čokolády, oříšky a ovoce podle vaší chuti.

Všechny druhy čokolády si roztopte ve vodní lázni. Ideálně zapněte plotnu či sporák na nižší až střední stupeň. Roztavenou čokoládu odstavte z vařiče v momentě, kdy je hladká a lesklá.

Poté nalijte jeden druh na plech vystlaný pečicím papírem a rozprostřete jej stěrkou do stran. Dále si vezměte kastrůlek s dalším druhem čokolády.

Pomocí lžíce z něj nabírejte množství čokolády, kterým budete postupně kreslit po již rozprostřené čokoládě svislé čáry. Ideální bude, když budou pruhy stejně tlusté a budou mezi nimi stejné rozestupy. S posledním typem čokolády pracujte stejně.

Pak jen lžící přejeďte po čokoládové hmotě tak, aby se jednotlivé barvy spojily. Vznikne vám něco jako jedlý abstraktní obraz, který stačí ozdobit sušeným ovocem, oříšky nebo karamelem podle vašich preferencí. Myslete také na chutě obdarovaného.

Tahy špejlí

Druhým způsobem, jak vlastní zdobené čokolády dosáhnout, je nechat roztopit tabulky čokolády přímo v troubě.

V tomto případě jednoduše skládejte libovolné tabulky čokolády na plech s pečicím papírem vedle sebe tak, aby se dotýkaly. Nejlepšího efektu dosáhnete, když budete všechny tři druhy střídat.

Plech poté vložte do trouby předehřáté na 50 °C na 10 minut. Po vytažení z trouby už jen stačí vzít do ruky špejli, s jejíž pomocí rozteklé tabulky čokolád spojíte. Přejíždejte po hmotě zleva doprava, jako byste psali písmeno „Z“ několikrát za sebou. Můžete kreslit také ležaté osmičky, fantazii se meze nekladou. Výsledek bude vždy stát za to.

Nakonec výsledné dílo ozdobte a nechte vychladnout. Kromě obvyklých ingrediencí můžete zkusit třeba himalájskou sůl, lístky máty, kokos, kousky sušenek nebo čokoládových tyčinek či želé bonbony.

Po vychladnutí nalámejte nebo nasekejte čokoládu na nepravidelné kousky. Ty zabalte do průhledného celofánu a ozdobte mašlí.

Takovým dárkem potěšíte nejen děti, ale také kamarádky nebo třeba kolegyně v práci. Každé osobě navíc uzpůsobíte čokoládu na míru, takže se nemůže stát, že někoho obdarujete čokoládou s kandovaným ovocem a rozinkami, kterou už od dětství nesnese.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Alice Konopásková

Přidat na Seznam.cz