Rakytník patří mezi módní keře, které se v posledních letech objevují v českých zahradách. I přes pomalý růst, kyselou chuť a drobné plody schované mezi ostrými trny se tento odolný keř dokázal prosadit. Jeho plody jsou velmi ceněné.
Rakytník se u nás rychle zabydlel
Rakytník má celou řadu výhod a v našich zeměpisných šířkách se mu daří. Některé odolné druhy rostou divoce dokonce na Sibiři a traduje se, že v minulosti byly malé oranžové plody podávány sovětským kosmonautům na posílení organismu.
Rostliny rakytníku vynikají také velkým kořenovým systémem, a proto se využívají na zpevnění svahů. Pokud si v zahradě vysadíte nejoblíbenější odrůdu – rakytník řešetlákový, potřebujete samčí a samičí rostlinu. Za pár let tak můžete s trochou trpělivosti sklízet drobné oranžové bobulky, které jsou hitem v lidovém léčitelství.
Jedním z mnoha způsobů, jak plody zpracovat, je rakytníkový med nebo med s rakytníkem.
Rakytníkový med
Pokud jste někdy připravovali med z květů pampelišek, tak postup je obdobný. Jen místo rozkvetlých pampeliškových plodů je třeba nasbírat s notnou dávkou trpělivosti drobné kuličky rakytníku.
Jak plody zpracovat
Jak uvádí iReceptář, na 165 g zralých plodů je třeba 1 kg krupicového cukru, 1 litr vody a 1 citron s označením bio, aby bylo možné použít i kůru.
Nejprve se očistí plody, propláchnou se od prachu a dají do hrnce. Přidá se voda a citron nakrájený na kolečka. Je dobré plody rozdrtit. Jde to rukou nebo šťouchadlem na brambory. Obsah hrnce se nechá asi čtvrt hodiny provařit a po odstavení se nechá macerovat do druhého dne.
Tekutý obsah hrnce se scedí přes plátýnko, do vzniklé šťávy se nasype cukr a vše se nechá znovu vařit. Cukr se musí rozvařit. Vzniklá směs se ještě horká plní do čistých sklenic. Rakytníkový med se může dávat třeba do čaje nebo se po lžičkách užívat pro podporu zdraví.
Pokud není cukr oblíbenou součástí jídelníčku, určitě přijde vhod varianta s pravým včelím medem.
Včelí med s rakytníkem
Jak uvádí iReceptář, v tomto případě jsou dvě možnosti, jak spojit sílu pravého včelího medu a zdravého ovoce.
Použití čerstvé rakytníkové šťávy
Šťávu lze nejjednodušším způsobem získat pomocí lisu nebo odšťavňovače. Pokud nejsou k dispozici, je třeba plody rozdrtit a například pomocí pláténka nebo čisté utěrky důkladně vyždímat.
Na 0,75 litru tekutého medu se použije šálek šťávy.
Použití prášku ze sušených rakytníkových plodů
Plody se pozvolna usuší a namelou na jemný prášek. Ten se potom důkladně smíchá s tekutým medem.
Na litrovou sklenici medu stačí 100 g prášku z plodů.
Vliv rakytníku na zdraví
V Číně, Mongolsku a na Sibiři se plody rakytníku staly součástí lidového léčitelství už dávno. Nejoblíbenější formou je rakytníkový sirup nebo olej. Jak uvádí Zdraví Euro, nejosvědčenější výsledky má při léčbě žaludečních, plicních a kloubních onemocnění. Zlepšuje stav pokožky, urychluje hojení ran a používá se preventivně na posílení srdce. Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči infekcím a působí protizánětlivě. Doporučuje se jako prevence proti chřipce a nachlazení.
Zdroj: Zdraví Euro, iReceptář, Pro zdraví