Domácí pizzu připravíte velmi snadno. S vytvarováním těsta si poradí i začátečník

Zdroj: Pixabay

Máte rádi pizzu a chcete se ji naučit připravovat jako profesionál i doma? Kouzlo tohoto pokrmu je v tom, že si na něj můžete dát prakticky cokoli, co máte rádi. Základ je ale vždy stejný. Máme pro vás recept na jednoduché pizza těsto a také návod na to, jak ho vytvarovat.

Pizza je vynikajícím jídlem, pokud například pořádáte posezení s přáteli. Můžete ji totiž připravit na více způsobů a nebude vás tak trápit, že třeba někdo z přítomných dané jídlo nejí. Základem jídla je přitom těsto, jehož příprava je velmi snadná.

Jak připravit těsto na pizzu?

Na přípravu těsta budete potřebovat 375 gramů hladké mouky, sáček sušeného droždí, lžičku cukru, lžičku soli, 2 lžíce olivového oleje a 225 mililitrů vody.

V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte olivový olej a vlažnou vodu. Vše míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Na pomoučněném povrchu těsto hněťte asi 10 minut, dokud není elastické. Potom ho vložte do mísy potřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

Co se týče tvarování těsta, je důležité, abyste ho nechali nejprve na kuchyňské lince při pokojové teplotě 10 minut odpočinou, radí Apetit. Potom ho rozvalujte válečkem, a to vždy od středu ke krajům.

Pro perfektně kulatý tvar otáčejte těsto o 90 stupňů po každém rozválení. V případě, že se vám těsto smršťuje zpět, nechte ho několik minut odpočinout, aby se přizpůsobilo pokojové teplotě, píše Prima Fresh.

Pro tenčí střed a silnější okraje používejte při rozvalování více tlaku ve středu. Před přidáním náplně propíchejte těsto vidličkou, aby se při pečení netvořily bubliny.

Přizpůsobte pizzu svým chutím

Co na těsto následně dáte, to je na vás. Obvykle se používá boloňská omáčka, šunka, sýr podle preferencí, přidat můžete ale také kukuřici, kuřecí maso, cibuli, nebo udělat pizzu se smetanovým základem, ke kterému se hodí několik druhů sýru, ale třeba i tuňák.

Troubu si následně předehřejte na 220 °C a pizzu pečte asi 15 minut. Dejte si pozor, abyste náplň nenanesli až do okrajů. Ty musí při pečení zezlátnout a následně by měly být křupavé, zároveň ale uvnitř vláčné.

Zdroj: Top Recepty, Prima Fresh, Apetit

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz