Pokud patříte k milovníkům piva a rádi s tímto zlatavým mokem experimentujete i v kuchyni, pak jste dnes na správném místě. Kromě toho, že si skleničku vychlazeného piva můžete při nedělním obědě vychutnat společně s kachnou, můžete si připravit i domácí pivní sýr.
Ještě, než se zaleknete složité přípravy, si vás dovolíme uklidnit, že na tom opravdu není nic náročného. Přípravu domácího pivního sýra hravě zvládne i začátečník.
Domácí pivní sýr à la Kluci v akci
Pořad nesoucí název Kluci v akci běží v televizi již nějaký ten pátek a mezi diváky se těší velké oblibě. A to zejména proto, že recepty, které se v tomto pořadu připravují, nejsou náročné na suroviny ani na přípravu.
Jinak tomu nebude ani v tomto případě, kdy vám přinášíme recept na domácí pivní sýr. Na jeho přípravu budete potřebovat: dvě kostky měkkého tvarohu, lžičku mleté sladké papriky, lžičku mletého chilli, snítku tymiánu, půl lžičky mletého kmínu, 200 ml 12° ležáku, plnotučnou hořčici a jarní cibulku.
Pochutnejte si na pivním sýru, který si sami vyrobíte
O pivu se říká, že je to zlatavý poklad, a jeho milovníci s tímto výrokem jistě budou souhlasit. Pojďte si připravit domácí pivní sýr, který si zamilujete od prvního ochutnání. Jak na to?
Tvaroh vložte do misky a smíchejte ho s kořením. Přidejte nasekanou snítku tymiánu a zalijte pivem. Všechny suroviny dobře promíchejte a vložte do uzavíratelné nádoby.
Nechte pět až sedm dní odpočívat v pokojové teplotě – pokojová teplota je opravdu důležitá, rozhodně sýr neukládejte do lednice a nedávejte ho ani nikam do chladu.
Po pěti až sedmi dnech odeberte požadovanou porci, kterou smíchejte s trochou hořčice a jemně nasekanou jarní cibulkou. Namažte na chleba, nebojte se dopřát si pořádnou vrstvu. Nejlépe chutná na čerstvém pečivu.
Zdroj: ceskatelevize.cz, fresh.iprima.cz, recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková