Nutellu miluje snad každý! Kdo si však přečetl její složení, tak ví, že to není žádná hitparáda. Řešením je udělat si domácí nutellu, která navíc vyjde levněji. A nyní před Vánoci se vyplatí mít doma levnější a zdravější pomazánku, kterou využijete například na cukroví.
Znáte to – jednou lžící to prostě nekončí. A tak je během chvilky sklenička prázdná a kupování dalších a dalších je poměrně finančně náročné.
Nutella jako levnější varianta
Vzhledem k dnešní ceně to zní až podivně, ale nutella vznikla jako levnější forma čokoládové pomazánky. Protože bylo kakao po válce příliš drahé, tak Michele Ferrero přišel s levnější náhražkou a kakao nahradil lískovými oříšky.
Jak jsme již zmiňovali, nejedná se o žádný zdravý pokrm. Na 400 g balení totiž připadá 227,2 gramů cukru. Chcete vědět, kolik je to kostiček cukru? Dle webu Ochutnej ořech to činí neuvěřitelných 57 kostiček!
Nemluvě o hodně diskutovaném palmovém oleji, který také najdete ve složení nutelly. Čeho naopak nutella obsahuje pomálu, jsou oříšky. Najdete jich v ní pouze 13 procent.
Domácí je prostě domácí
Lískové oříšky jsou tzv. superpotravina. Není to uznávané označení, spíše takový marketingový tah, který označuje zdravé a přínosné potraviny.
A oříšky bez debat mezi superpotraviny díky obsahu vápníku, hořčíku a zinku patří. Také obsahují mnoho vitamínů.
Ořechy mají sice vysoký obsah tuku, ale tělu dodají delší pocit sytosti a dle některých studií snižuje jejich konzumace přibývaní na váze.
Takže nutellu určitě nezatracujte a zkuste si udělat domácí, s větším obsahem ořechů. Například dle receptu z webu Prima Fresh.
Připravte si 1 hrníček lískových oříšků, 2 hrníčky kondenzovaného mléka, 2 hrníčky cukru, 3 lžíce kakaa (nesladkého), 100 g čokolády na vaření (čím kvalitnější, tím lepší), 1 kapku vanilkového extraktu, 1 lžíci kokosového oleje a špetku soli.
Dejte si předehřát troubu na 170 °C a dejte do ní opéct oříšky na cca 12 minut. Následně je dejte do utěrky a drhněte o stůl, čímž je zbavíte slupky. Nechte je vychladnout a pokračujte s další ingrediencí.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Vychladlé oříšky rozmixujte na kaši, přidejte všechny zbylé ingredience kromě čokolády a mixujte do hladka. Čokoládu dejte až nakonec a dále mixujte, dokud směs nebude úplně hladká.
Nyní již můžete plnit připravené sklenice, ve kterých domácí nutella vydrží až 1 měsíc. Věřte nám ale, že tak dlouho doma nevydrží.
Pokud by přece jen náhodou něco zbylo, tak připravenou nutellu můžete i zamrazit.
Zdroje: Ochutnej ořech, Springer link, Prima Fresh
Autor: Soňa Jiroutová