Pro mnoho lidí je marcipán barevnou polevou na dortu nebo také hmota, ze které se formují ty roztomilé postavičky.
Existuje pravý i falešný marcipán. Cukrářky nedají dopustit na pravý marcipán a recept na něj střeží jako oko v hlavě, domácí hospodyňky si vystačí s jednodušším falešným. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
Co je marcipán?
Aby v nás slovíčko marcipán neevokovalo jen představu barevného potahu na dortu, vysvětleme si, co je vlastně zač. Jde o cukrářskou hmotu vyrobenou z oloupaných a rozdrcených mandlí a cukru.
Rozdíl mezi marcipánem a fondánem
Mnoho lidí si marcipán plete s fondánem a naopak. Přitom jde o dvě odlišné věci, což přehledně vysvětluje web Svět cukrářů. Marcipán je směs cukru s blanšírovanými mandlemi, má lehce nahnědlou barvu.
Oproti tomu fondán je cukrová hmota, která je sněhově bílá. Její název vychází z francouzského slovíčka „fondre“ neboli rozpustit.
Vyrobte si domácí marcipán
Na výrobu pravého marcipánu potřebujete: 120 g moučkového cukru, 120 g mandlí a jeden bílek. Web Recepty prima nápadů ještě dodává, že bílek lze nahradit vodou.
Začněte tím, že spaříte mandle. Ty poté oloupejte a nechte zchladnout. Osušte je a nastrouhejte opravdu najemno. Následně je smíchejte s prosetým moučkovým cukrem a postupně přidávejte vodu nebo bílek. Hmotu je třeba neustále hníst, aby byla dobře propracovaná. V případě potřeby je možné ji obarvit.
Recept na falešný marcipán
Na přípravu falešného marcipánu potřebujete: 3 polévkové lžíce sušeného mléka, 1 lžíci vody a 2 lžíce moučkového cukru. Výroba je jednodušší, než si možná myslíte.
Sušené mléko s cukrem nejdříve prosejte, poté smíchejte a přidejte k nim lžíci vody. Rukou pomalu hněťte. Web Vaření upozorňuje, že čím více cukru do hmoty dáte, tím bude lepivější. Pokud chcete, můžete hmotu vložit do igelitového sáčku, přidat pár kapek barviva, a hmotu tak obarvit.
Jak marcipán využít do cukroví?
Blíží se Vánoce a společně s nimi nejen typický shon, ale také pečení cukroví. Přinášíme proto zajímavý recept na marcipánové pusinky.
Na jejich přípravu potřebujete: 250 g marcipánu, 60 g moučkového cukru, 1 vaječný bílek, 30 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 20 g lískových oříšků, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce smetany ke šlehání.
Na pánvi nasucho opražte lískové oříšky, které jste předtím nasekali. Zasypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Přilijte smetanu, trochu vody a vytvořte hladkou směs. Směs poté přelijte na tukem vymazaný plech a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše.
Jakmile směs ztuhne, nasekejte ji na drobné kousky. Marcipán nastrouhejte, přidejte k němu mouku s moučkovým cukrem, mleté mandle, bílek a na závěr i nasekanou směs s oříšky. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, ze kterého tvarujte kuličky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte cca 12 až 15 minut. Poté nechte vychladnout.
Zdroj: cs.wikipedia.org, svetcukraru.cz, vareni.cz, receptyprimanapadu.cz, vanocnisen.cz
Autor: Natálie Kabourková