Když pořádáte párty, chce to pohoštění pro dva druhy lidí. Ti první milují sladké a potěší je jakékoli dezerty a zákusky. Pak jsou tu ale milovníci slaných křupek, krekrů a především sýrů, pro které je největším potěšením sýrový talíř. A na něm by neměly chybět ani korbáčiky.
Polotvrdé pletené sýry jsou u nás velmi oblíbené. Dají se sehnat mimo jiné i klasické a milují je děti i dospělí. Produkt pochází pravděpodobně ze Slovenska, i když existují také názory, že jde možná o pochoutku z Polska.
Co je ale stoprocentně jisté, milují je stejně jako u nás lidé v obou výše uvedených zemích. Dají se koupit téměř v každé samoobsluze, jejich domácí výroba je ale velmi snadná. A sýr vás také vyjde daleko levněji. Vyzkoušejte ho připravit pro své přátele i vy.
Korbáčiky z mozzarelly
S tímto receptem přišel před časem Láďa Hruška, který podle serveru TV Nova své fanoušky přesvědčil, že jde o verzi mnohem levnější než u kupovaných korbáčiků. Ty podle jeho slov stojí okolo 28 korun, zatímco ty domácí vyjdou asi na 15 korun.
Potřebovat na ně přitom budete jen jedno balení mozzarelly, dva hrnce s vodou a hrubozrnnou mořskou sůl. Vodu v obou hrncích osolte zhruba 4 lžícemi soli. Tu nechte rozpustit a vložte do jednoho z hrnců sýr nakrájený na kostičky.
Horký rozpuštěný kousek sýra pak naberte na lžíci a udělejte z něj kuličku, ze které pak prsty tahejte dlouhé provázky. Ty okamžitě zchlaďte ve studené vodě a máte hotovo. Podobně můžete pracovat podle serveru Spektrum zdraví s jakýmkoli čerstvým sýrem, ideální je třeba eidam.
Výroba korbáčiků pomocí syřidla
Korbáčiky se kromě sýra dají vytvořit i z mléka a syřidla. Kromě těchto dvou surovin si připravte už pouze sůl. Mléko zahřejte zhruba na 40 °C a občas promíchejte, aby se odspoda nepřipalovalo.
Syřidlo si mezitím rozmíchejte v jiné misce s trochou vody. Potom ho nalijte do mléka, které v tu chvíli už nevařte, mělo by být pouze ohřáté. Zhruba 2 minuty pak směs míchejte. Navrchu mléka se utvoří sražené kousky mléka.
Ty sesbírejte, osolte, přes utěrku pořádně vymačkejte vodu a ze vzniklého těsta by vám měly jít snadno tvarovat jakési dlouhé nitě. Ty potom jenom částečně spletete do copu a máte vynikající domácí korbáčiky.
Zdroj: TV Nova, Spektrum zdraví, Varecha, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová