Kopřivy nejsou jenom otravné rostliny, které nás požahají, když na ně sáhneme. Mají velkou spoustu vitamínů, a proto se běžně používají i v kuchyni. Už jste slyšeli o kopřivovém pivu? A víte, že si ho velmi snadno můžete připravit i doma?
Pro lidské tělo jsou kopřivy velmi prospěšné. Říká se přece, že popálení od téhle rostliny je zdravé. A její konzumace tím pádem také.
Tlumí bolest a posiluje imunitní systém
Kopřivy pomáhají k udržování stabilní hladiny cukru v krvi a mohou také snižovat vysoký krevní tlak. Díky tomu snižují i riziko kardiovaskulárních chorob a infarktu.
Kopřivy mají protizánětlivé účinky, proto se z nich často vaří čaj například proti bolestem hlavy, žaludku, ale i kloubů. Nápoj se využívá také při léčbě zánětlivých onemocnění například u močových cest.
Antioxidanty a vitaminy A a C v kopřivovém čaji posilují imunitní systém. Je ale jasné, že ne každý si chuť kopřivového čaje užívá. Možná jste už ale slyšeli o kopřivovém pivu, které si zamilujete.
Recept na kopřivové pivo
Na přípravu kopřivového piva budete potřebovat 2 kilogramy kopřiv, 3 kilogramy cukru, 22 litrů vody, kořen zázvoru, šťávu ze 2 pomerančů, šťávu ze dvou citronů a pivní kvasinky.
Vodu svařte a zalijte s ní kopřivy, které jste předem očistili a dali do kvasné nádoby. Přidejte očištěný kořen zázvoru, a nechte louhovat. Když voda vystydne, přes sítko ji přeceďte.
Přidejte pomerančovou a citronovou šťávu a cukr a vše zahřejte, aby se snadněji rozpustil. Pak směs nalijte zpět do kvasné nádoby. Následně přidejte kvasinky. Pivo pak nechte na teplém místě v uzavřené nádobě 3 dny zrát.
Pak přelijte tekutinu do lahví a nechte ještě týden dozrát. Poté už je pivo k dispozici. Skvěle se hodí například k letním grilovačkám, ale i jen tak po nedělním obědě.
Zdroj: Great British Chefs, Homestead Honey
Autor: Šárka Cvrkalová