Domácí játrovou paštiku si zamiluje celá rodina. Kombinuje chuť masa se sladkými jablky i s ořechy

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé játra milují, jiní je nemohou ani cítit. Dřív jsem si myslela, že mezi těmito dvěma skupinami lidí nic neexistuje. I ti, kteří ale játra ze srdce nenávidí, nedokážou odolat domácí játrové paštice. Naučila jsem se ji od babičky a recept už jsem sama předala několika lidem.

Játrová paštika je u nás oblíbená mezi všemi generacemi. Milují ji děti i dospělí, a to i v případě, že třeba takovou omáčku z jater stále odmítají. Pokud se chcete i vy přesvědčit, že játra ne vždy chutnají stejně, vyzkoušejte tento recept sami.

Játrová paštika s jablky

Játrová paštika není jen o tom, že rozemelete kachní vnitřnosti a namažete je na chleba. Její příprava sice není nijak náročná, množství surovin vás ale možná překvapí. A to i proto, že je maso ideální kombinovat se sladšími chutěmi.

My doma děláme játrovku zásadně s jablky. Potřebovat budete 500 gramů jater. Ideální jsou kachní, ale použít se dají třeba i kuřecí. Dále si připravte 200 mililitrů bílého vína, 100 mililitrů smetany, kousek slaniny, cibuli, bobkový list, pepř a jedno jablko.

Pokud chcete paštiku ještě více chuťově ozvláštnit, hodit se bude i hrstka vlašských ořechů. Na pánvi si na kousku másla osmahněte cibulku a na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidejte na malé kousky pokrájené jablko, následně očištěná játra.

Vše společně osmahněte, aby se chutě vzájemně spojily, pak směs podlijte bílým vínem. Přidejte bobkový list a trochu pepře, vše nechte vařit. Víno by se mělo zcela vypařit. Jakmile játra změknou, stačí všechno rozmixovat tyčovým mixérem. V tuto chvíli přidejte ořechy, pokud chcete.

Vydrží i týdny

Paštiku můžete přelít do formy, kde přes noc krásně ztuhne a je hned k použití. Pokud chcete, dá se ale také zavařit. V takovém případě vám vydrží paštika i několik týdnů.

Stačí ji nalít do skleničky, vložit do vyššího pekáče s trochou vody a nechat v troubě zavařit. Pak ji položte na utěrku víkem dolů, aby se zatáhla. Vychutnat si ji pak můžete prakticky kdykoli. A pokud si chcete opravdu pochutnat, já osobně vřele doporučuji na chléb s touhle paštikou přidat ještě lžičku brusinek.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz