Esíčka dnes koupíte v každém obchodě. Skořicové a čokoládové sušenky ve stavu písmene S si ale můžete velmi snadno připravit i doma. Vyjde vás to levněji, a navíc si pochutnáte na křehkém dezertu, který se ke kávě hodí lépe než cokoli jiného.
Pokud si rádi po obědě dáváte ke kávě nějaký ten lehký dezert, nebaví vás ale utrácet peníze a nechcete ani péct nic složitého, domácí esíčka jsou ideální volbou.
Spojují chuť kakaa a skořice, jsou křehké a na jazyku se rozplývají. Skvěle se navíc hodí jak ke klasické zrnkové kávě, tak i k té rozpustné. A vychutnáte si je samozřejmě i v létě k té ledové.
Recept na domácí esíčka
Na přípravu domácích esíček budete potřebovat 100 gramů másla, 30 gramů moučkového cukru, sáček vanilkového cukru, vajíčko, 30 gramů kukuřičného škrobu, půl lžičky jedlé sody, lžičku mleté skořice a lžíci kakaa.
Změklé máslo nejprve promíchejte s oběma druhy cukru. Následně k nim přidejte mouku a škrob a vypracujte pevné těsto.
Dva druhy esíček
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné části zapracujte skořici, druhou dochuťte kakaem. Tím pádem také změní barvu a kromě dvou chutí budou také esíčka dvoubarevně na stole lépe vypadat.
Obě těsta nechte v ledničce odležet zhruba hodinu. Následně z nich oddělujte malé kousky, které vyválejte do válečků a zahněte do tvaru písmene S. Potom je pomocí spodní strany skleničky zplacaťte.
Esíčka se pečou v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení je nechte vychladnout a pak je opatrně přendejte na talíř. Dejte pozor, aby se nepolámala, budou totiž velmi křehká.
Zdroj: Pekařinka, Top recepty, iDNES, Pradobroty
Autor: Šárka Cvrkalová