Bubble tea si i u nás můžete dnes koupit na mnoha místech. Stánky se nachází v obchodních centrech, ale často také na větších venkovních akcích. Za půl litru tohoto nápoje dáte ale obvykle poměrně velké peníze. Přitom si ho můžete snadno připravit i doma.
Bubble tea se dělá se želé, praskavými ovocnými kuličkami, obvykle bývají jeho základem ale také tapiokové perly.
Tapioka je škrob získávaný z kořenů manioku jedlého, tropické rostliny původem z Jižní Ameriky, píše Real Simple. Nejčastěji se používá ve formě právě malých kuliček.
Tapioka a zdraví
Tapioka má celou řadu přínosů pro lidské zdraví. Jelikož se jedná o bezlepkovou potravinu, je vhodná i pro osoby s celiakií. Má nízký obsah tuku i sodíku, zároveň je ale díky obsahu sacharidů dobrým zdrojem energie, píše WebMD.
Obsahuje také poměrně vysoké množství vlákniny. Na druhou stranu má tapioka nízký obsah bílkovin a dalších živin a může vyvolávat alergické reakce. Je také třeba hlídat menší děti, aby kuličky nevdechly a nezačaly se dusit, varuje Medical News Today.
Jak na přípravu domácího bubble tea
Tapiokové perly se dají běžně sehnat v obchodě. Kromě těch budete na přípravu domácího bubble tea potřebovat také vodu, med nebo cukr, silný černý čaj, mléko a kousky ovocného želé.
Černý čaj a mléko nechte vychladit v lednici. Potom podle vlastní chuti nápoje smíchejte a nařeďte vodou, Dochuťte čaj podle svého gusta cukrem či medem. Do skleničky dejte menší množství tapiokových perel a kousků želé a vše potom čajem zalijte.
Pokud si uděláte čaj doma, rozhodně ho budete mít za stejnou cenu, za kterou byste ho pořídili v obchodě, minimálně dvakrát takové množství. Můžete ho navíc uchovávat v lednici a pít postupně.
Zdroj: Omnivore’s Cookbook, Medical News Today, Jamie Oliver, Real Simple, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová