Malé knedlíčky z těsta se skvěle hodí nejen k omáčkám, ale třeba i k masu. Nejčastěji se na ně spoléháme jako na přílohu, hravě ale zastanou i roli hlavního jídla. Bramborové noky, též známé jako gnocchi, jsme zvyklí kupovat v obchodě.
Jistě se ale shodneme na tom, že domácí je prostě domácí. Proto asi nikoho nepřekvapí, že i domácí bramborové noky budou chutnat mnohonásobně lépe než ty z obchodu. A připravit je není žádná věda.
Co jsou to gnocchi?
Někdo jim říká gnocchi, jiný zase noky. Co jsou vlastně zač, ať už je pojmenováváme jakkoli? „Gnocchi jsou italské bramborové noky. Nejčastěji jsou spojovány se severní Itálií, v různých podobách se ale připravují po celém Apeninském poloostrově,“ vysvětluje web Ochutnejte svět.
Zajímavostí je, že každý italský region nebo město má svůj vlastní recept na přípravu gnocchi. Tyto recepty se od sebe vždy trochu liší. V každém koutě Itálie tak mohou chutnat trošku jinak.
Připravte si domácí bramborové noky
Na jejich přípravě není nic těžkého. Možná si je domů donášíte z obchodu, kde jsou sice k sehnání, ale co si budeme povídat – pokud jde o chuť, není v mnoha případech moc o co stát.
Podle webu Kitchenette není příprava domácích bramborových noků vůbec složitá. Co se ale chuti týče, dostanou vás úplně někam jinam.
Recept na domácí gnocchi
Na přípravu potřebujete 1 kg brambor vařených ve slupce, 250–300 g polohrubé mouky, 2 vajíčka, sůl dle chuti a hrubou mouku na podsypání.
Nejdříve uvařte brambory ve slupce. Ještě horké je oloupejte, propasírujte, smíchejte s moukou, osolte, přidejte k nim rozšlehané vejce a vše promíchejte. Těsto není třeba dlouze hníst, postačí jen krátce a jemně. Mělo by vám vzniknout pevné a zároveň měkké těsto.
Z těsta na pracovní desce vyválejte dva prameny o šířce zhruba 2 cm. Ty nařežte na kousky, které poté zakulaťte o hroty vidličky, díky čemuž budou mít pro gnocchi tolik typické rýhy. Noky poté vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu, což značí, že jsou hotové.
Zdroj: Ochutnejtesvet.cz, Kitchenette.cz, toprecepty.cz, freshbites.cz
Autor: Natálie Kabourková