Ne každý je příznivcem smetanových omáček, ale mnozí z nás si na nich dokáží pochutnat. Využití smetany v kuchyni je různorodé, je to vděčná surovina, která s výsledným pokrmem dokáže hotové divy.
Má ale i svá úskalí – může se srazit. Možná i vám už se to někdy stalo, že se smetana tzv. zdrcla v okamžiku, kdy jste ji přidali třeba právě do omáčky. Poradíme vám, jak na dokonalou smetanovou omáčku, která se nesrazí.
Pozor už při výběru smetany
Že není smetana jako smetana, ví snad úplně každý. Smetana je nejtučnější část mléka, usazuje se na jeho povrchu a k dostání je hned několik druhů.
V obchodě tak můžete natrefit na zakysanou smetanu obohacenou o bakterie mléčného kvašení, zpravidla mívá od 12 do 18 % tuku. Prodává se i smetana s označením „de luxe“, která má obsah tuku 40 %. Smetana na vaření mívá 12 % tuku, ke šlehání pak 30 % tuku a výše.
Jak na dokonale smetanovou omáčku, která se nesrazí?
Noční můra každého kuchaře je perfektně dochucená omáčka, která se ale zkazí v momentě, kdy se v ní srazí smetana. Sražená smetana možná ani tolik neublíží chuti, jako spíše odradí na pohled.
Dá se tomu nějak předejít? Prvním krokem „do bezpečí“ může být použití tučnější smetany. Čím tučnější smetana, tím je stabilnější a omáčka by se po jejím přidání srazit neměla.
Další dobrá rada spočívá v tom, že smetanu před použitím necháte tzv. temperovat na pokojovou teplotu. Pamatujte na to už při vaření a vyndejte ji z lednice, aby se stihla aklimatizovat. Poradit lze i neprovařovat smetanu v omáčce – zahřejte ji na požadovanou teplotu, ale nenechávejte ji projít varem.
Na závěr ještě jedna babská rada, jak na smetanovou omáčku bez rizika sražení: před přidáním smetany do pokrmu v ní rozpusťte lžičku cukru.
Zakysanou smetanu do omáčky nedávejte
Zakysaná smetana, které se lidově přezdívá „zakysanka“, je vyráběna fermentací za pomoci bakterií mléčného kvašení. Je známá svou navinulou chutí a v kuchyni nachází mnoho uplatnění.
Do omáček ale zakysanou smetanu nedávejte, s jistotou se totiž ve vařícím jídle vždy srazí. Pokud přeci jen chcete omáčku dochutit zakysanou smetanou, učiňte tak ideálně až na samotném talíři.
Zdroj: apetitonline.cz, iReceptar.cz, prozeny.cz
Autor: Natálie Kabourková