V zimě se ceny zeleniny v supermarketech mohou vyšplhat do astronomických výšek. Pokud tedy patříte mezi milovníky zeleniny a chcete si její skvělou chuť v pokrmech vychutnávat i během chladných měsíců, je dobré si připravit vlastní zásoby zeleniny na celou zimu právě není. Veronika Gruntová, vedoucí projektu Máma z gruntu, nabízí inspiraci pro zpracování letní úrody.
Veronika, alias Máma z gruntu, si lásku k zavařování vypěstovala už jako malá. A zůstalo jí to dodnes. „U nás na vesnici, kde jsem vyrůstala, jsme měli velkou zahradu, kde jsme pěstovali všechnu možnou zeleninu. Protože úroda byla vždy větší, než jsme byli schopni během léta spotřebovat, zavařovali jsme pravidelně každý rok. Já jsem svým rodičům pomáhala už jako malá, společně se sestrou jsme měly na starost třeba okurky, které jsme skládaly do zavařovacích sklenic a dochucovaly je přesným počtem kuliček koření. Nezůstalo jen u okurek, a tak jsem v patnácti letech zavařovala i ovoce, a dělala tak zásobu marmelád na zimu. Vypěstovala jsem si k zavařování silné pouto a neumím si představit, že bych například pro marmeládu někdy vyrazila do obchodu,“ popisuje Veronika své začátky se zavařováním.
Pokud hledáte nápady na zavařování a zpracování zeleniny, můžete vyzkoušet některý z Veroničiných tipů.
Tradiční nakládané okurky nebo zelí z červené řepy
Například recept na dokonalé okurky jako od babičky, který je tajemstvím jejich dokonalé tradiční chuti. Tajemství spočívá hlavně v poctivém octu. Naše prababičky používaly kvalitní druhy octu a Veronika pro lák na okurky doporučuje 8% Bzenecký lihový ocet s nezaměnitelnou chutí voňavého estragonu a karamelu, který používaly již naši předci.
Dalším tipem je zpracování červené řepy. Červenou řepu plnou vitamínů vřele doporučujeme uchovat na zimu. Můžete vyzkoušet třeba zelí z červené řepy, které můžete v listopadu přidat k pečené kachně nebo do pořádného zimního boršče.
Co s cuketou, rajčaty a paprikami?
Pokud máte nadúrodu cuket, na webu Milujemeocet.cz najdete 8 nových receptů, které vám pomůžou zpracovat každou várku cuket jinak, abyste měli pestrou kuchyni.
Pokud se vám podařilo vypěstovat větší množství rajčat a barevných paprik, uschovejte si jich pár na zimu a načerpejte inspiraci v jednom z receptů od Mámy z gruntu. Domácí kečup nebo v poslední době velmi oblíbené čatní? Nebo poctivou rajčatovou polévku, která vám zavařená vydrží až do prosince na chladné zimní večery?
A věděli jste, že k zavařování nepotřebujete zavařovací hrnce a další vychytávky? Nápadům se meze nekladou, a tak se zavařování stalo širokou přehlídkou využití všemožných kuchyňských spotřebičů. Na webu Bzeneckého octa se společně s Mámou z gruntu můžete naučit zavařovat v troubě, mikrovlnce nebo dokonce myčce na nádobí!