Dna neboli pakostnice je onemocnění, které si většina lidí spojuje se zarudnutím a horkým otokem kloubu. Přezdívá se jí nemoc králů a příčinou vzniku je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi.
Když je v těle nadbytek kyseliny močové, začne se postupem času srážet v krystalky a ty se nejčastěji ukládají v okolí šlach a kloubů, výjimkou nejsou ani ledviny.
Bolest a otok
Lidově se jí říká pakostnice, odborně dna a někdo užívá pojem nemoc králů. Asi každý ví, o jaké onemocnění jde.
Nejčastějším příznakem je viditelné zarudnutí a horký otok. Postihuje 1–2 % dospělých lidí, nevyhýbá se mužům ani ženám. Až devětkrát častěji však postihuje muže.
Má na onemocnění vliv strava?
Ano. Hladina kyseliny močové v krvi je z nemalé části ovlivněna právě skladbou jídelníčku. Proto je na místě zvážit, co jíte a jestli nevědomě neriskujete.
Za zvýšením kyseliny močové často stojí potraviny obsahující velké množství purinů. Mezi takové potraviny patří například červené maso, pivo, tvrdý alkohol nebo vnitřnosti.
I z tohoto důvodu se dně přezdívá nemoc králů. Jsou jí nejčastěji postiženi lidé, kteří ve větším množství konzumují výše zmíněné potraviny.
Jaká jídla byste měli omezit?
V první řadě je na místě snížit konzumaci červeného masa. Vyhněte se také játrům, ledvinám i některým druhům mořských plodů – sardinkám, tuňákovi nebo ančovičkám.
Samozřejmostí by mělo být omezení alkoholu. Alkohol obecně škodí zdraví. „Pivo a destilované likéry jsou spojeny se zvýšeným rizikem dny a opakujících se záchvatů,“ varuje mayoclinic.com.
Z jídelníčku by měly zmizet také sladkosti. Ani potraviny slazené cukrem jako pečivo, cukrovinky a sycené limonády nejsou ve vašem případě určené k časté konzumaci.
Co naopak jíst?
Stejně jako existují potraviny, kterým je lepší se při tomto onemocnění vyvarovat a ještě v lepším případě se jich vzdát, existují i takové, které jsou naopak vhodné.
Jde o potraviny, které jsou nízkopurinové. Podle webmd.com sem můžeme zařadit nízkotučné mléčné produkty, čerstvou zeleninu a také ovoce, ořechy nebo rýži či brambory.
Zdroj: mayoclinic.com, webmd.com
Autor: Karolína Nezbedová