Dieta při vysokém cholesterolu: Zařaďte do jídelníčku ořechy a další potraviny, které snižují jeho hladinu

Zdroj: Shutterstock

Vysoký cholesterol je poměrně častý problém, se kterým si většina lidí ani neuvědomuje, že vlastně bojuje. Vysoká hladina cholesterolu v těle ale v každém případě nevěstí nic dobrého.

Cholesterol je voskovitá tuková látka, která se nachází ve vaší krvi. Existují dva hlavní typy: tzv. dobrý cholesterol neboli lipoprotein s vysokou hustotou a tzv. špatný cholesterol neboli lipoprotein s nízkou hustotou.

Co je to ten cholesterol?

Cholesterol je voskovitá tuková látka produkovaná přirozeně játry a nacházející se v krvi. V našem těle se používá pro mnoho různých věcí, ale může se stát problémem, když je ho v krvi příliš mnoho.

„Vysoké hladiny cholesterolu ve vaší krvi jsou způsobeny hlavně konzumací potravin, které nejsou součástí zdravého stravování,“ vysvětluje betterhealth.vic.gov.au.

Druhy cholesterolu

Jak již bylo zmíněno – cholesterol dělíme na tzv. dobrý a špatný, neboli LDL a HDL. Zatímco onen tzv. dobrý cholesterol, čili lipoprotein s vysokou hustotou nás může chránit před ischemickou srdeční chorobou, jeho špatný brácha spíše škodí.

Lipoprotein s nízkou hustotou čili LDL, také známý jako „špatný“ cholesterol, může přispívat k hromadění tukových usazenin ve vašich tepnách a zvyšovat riziko koronárního srdečního onemocnění.

Co byste měli jíst, když máte vysoký cholesterol?

Zaměření se na vhodnou stravu může pomoci v případě, kdy bojujete s vysokou hladinou tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Různé potraviny snižují hladinu cholesterolu různými způsoby. Některé dodávají rozpustnou vlákninu, která váže cholesterol a jeho prekurzory v trávicím systému a vytahuje je z těla ven, než se dostanou do oběhu.

Jiné vám dávají polynenasycené tuky, které přímo snižují LDL. A některé obsahují rostlinné steroly a stanoly, které brání tělu vstřebávat cholesterol.

Vhodné potraviny

Jednou z potravin, které můžete zařadit do svého jídelníčku, jsou ořechy. „Hromada studií ukazuje, že konzumace mandlí, vlašských ořechů, arašídů a dalších ořechů je dobrá pro srdce,“ odhaluje health.harvard.edu.

Patří sem i jablka, hrozny, jahody, citrusové ovoce. Tyto plody jsou bohaté na pektin, druh rozpustné vlákniny, která snižuje LDL.

Potraviny s obsahem bílkovin

Velmi vhodné jsou také různé zdravé potraviny bohaté na bílkoviny – zejména ryby a mořské plody, dále také luštěniny, jako například fazole nebo čočka.

Menší množství vajec a libové drůbeže může být také zahrnuto do zdravého stravování. Do jídelníčku zařaďte také nízkotučné mléčné výrobky.

Zdroj: betterhealth.vic.gov.au, health.harvard.edu
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz